Skocz do zawartości

Wszyscy maja terra. mam i ja ;)

Karol

Rekomendowane odpowiedzi

Swego czasu nowe terraria na forum zaczęły powstawać jak grzyby na deszczu, 'zaszczuty' tym pomysłem postanowiłem i ja pomajsterkować ;) ogólnie projekt miał być zrealizowany jak najmniejszym kosztem, niestety nie udało się tego osiągnąć ;)

Wielkie podziękowania dla ErysFR-a za umieszczenie na forum tutoriala jak zrobić ściankę, prawie wszystko zrobiłem tak samo ;) no plus moja fantazja ;) i dla Hddk za pomoc od spraw technicznych ;)

-wielkość terrarium to dł. 90 x szer. 50 wys. 70

-świtało: biotop holenderski 2x39

-wiatraczek pc

-jonizator powietrza

-3 programatory czasowe

- i gwoździe programu - rośliny: od Mort, Iton, Twargor, hddk, herbalski - dzięki wam ;p

a tak to wyszło ;)

post-5727-1320956012_thumb.jpg

post-5727-1320956036_thumb.jpg

post-5727-1320956059_thumb.jpg

a tu filmik

naturalnie chętny jestem na wasze wszelkie sugestie.

Karol

Odnośnik do odpowiedzi

no małe, małe ;-/ ale i tak kosztowało tyle sina, że głowa boli bo 330 zł, a jak pisałem miał być to ekonomiczny pomysł ;p

1 programator do lamp od 7 do 19 i kolejno wiatraczek co 3 godz. na 15 min i fogger co 2 godz. na 15 min.

a to żółte to skałka wulkaniczna i mech chrobotek.

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki masz zbiornik na wodę z foggerem? Nie łatwiej i bardzej opłacalnie jest dać razem fogger i wiatraczek? Czy fogger nie jest troszkę za często?

A ja też mam chrobotek tylko troszkę inaczej wygląda ;) Spryskujesz ręcznie jeszcze terrarium? Uważaj na mech z lasu-pocuchy, nie nawadniaj ich specjalnie, bo zaczynają brązowieć, a tak jak są tylko wilgotne to ładnie rosną ;)

Edytowane przez adamik55
Odnośnik do odpowiedzi

jonizator ma zbiornik 2 l. i jak podłączyłem go z wiatraczkiem to za bardzo wydmuchiwał parę i nie wyglądało to ciekawie, nie pryskam dodatkowo, po wyl. się jonizatora rośliny ładnie pokryte sa kroplami wody, a co do mchu to wielkie dzięki za rade, bo właśnie zaczyna mi brązowieć ;p teraz wiem dlaczego ;)

Odnośnik do odpowiedzi

jonizator ma zbiornik 2 l. i jak podłączyłem go z wiatraczkiem to za bardzo wydmuchiwał parę i nie wyglądało to ciekawie, nie pryskam dodatkowo, po wyl. się jonizatora rośliny ładnie pokryte sa kroplami wody, a co do mchu to wielkie dzięki za rade, bo właśnie zaczyna mi brązowieć ;p teraz wiem dlaczego ;)

Jonizator to zupełnie inne urządzenie za pewne miałeś na myśli nawilżacz lub fogger ...

Dla mnie też jakoś mało miejsca na rośliny, ale bardzo estetyczne. Dzbanecznika bym usunoł całkowice.

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie uważam :) a nawet gdyby dzbanek chciał rosnąć jak oszalały można z niego robić krzaka przycinając go, tj. ja zrobiłem z swoją ventricosą. Dałbym trochę mchu torfowca na dno, by się naturalnie rozrastał i piął po strukturze, jak to u mnie się pod koniec działo :) Ładnie i estetycznie wyszło, życzę powodzenia w hodowli :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

minęły dobre 2 miesiące i rośliną jest tu chyba dobrze, dzbankują i rumienią się ;) nawet poradziłem sobie ze zbierającą się na dnie wodą, raz na dwa tygodnie wyciągam ją 0,4 l strzykawką, którą kolega załatwił mi z uczelni ;)

macie może pomysł, jakie jeszcze ciekawe dzbanki mógłbym tam wsadzić?

post-5727-1327593324_thumb.jpg post-5727-1327593353_thumb.jpg post-5727-1327593374_thumb.jpg post-5727-1327593402_thumb.jpg post-5727-1327593463_thumb.jpg post-5727-1327593491_thumb.jpg

post-5727-1327593527_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.