Skocz do zawartości

owadożery a ziemia kryształowa

katist

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od 4 dni jestem nową właścicielką dzbanecznika. Kupiłam go w OBI i jest jak na razie strasznie zaniedbany.Żeby miał lepszą wilgotność trzymam go w akwarium "kuli" gdzie na dnie ma trochę wody, woda jest poza doniczką i nie zasysa jej od spodu. Od czasu do czasu spryskuję go wodą destylowaną. Zastanawiam się czy zamiast tej wody nie dać kulek ziemi kryształowej, ale boję się że tam jest jakaś chemia i zniszczy mi kwiatka. Czy ktoś z Was próbował tego? Owadożerki przeżyły?

post-5824-1321029886_thumb.jpg

Edytowane przez katist
Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was próbował tego? Owadożerki przeżyły?

Ja bym nie przeżył, mając taką dyskotekę na parapecie. :) Nie próbowałem takiego rozwiązania, ale do celu o który pytasz świetnie nadaje się keramzyt.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie przeżył, mając taką dyskotekę na parapecie. :) Nie próbowałem takiego rozwiązania, ale do celu o który pytasz świetnie nadaje się keramzyt.

Keramzyt troche mniej kolorowy :). Kulki mogą być choć myśle że doniczka może się zapaść. To że nikt może jeszcze nie próbował nie znaczy, że ty nie możesz sprawdzić jak się będzie to sprawdzało. Chemi za wielkiej w tym nie ma, ostatecznie to można by się nawet pokusić o posadzenie rośliny w nich, ale ja bym aż tak nie ryzykował. Ogólnie takie kólki bardzo szybko tracą swoje właściwości.

Jeśli postawisz doniczke w kupi, pod doniczką powinno zostać troche przestrzeni i jeśli tam będzie stała woda (nie dotykając doniczki z rośliną) już zapewnisz wyższą wilgotność.

Odnośnik do odpowiedzi

Kolorowe czy nie, nie będzie to miało większego znaczenia. Przecież i tak nie miałyby one styczności z rośliną, zgadza się? A jeśli miałyby być traktowane jako podłoże, to jak każde "podłoże", musisz najpierw wszystko porządnie przepłukać. Po kilkukrotnym przepłukaniu, możesz to zalać wodą i może to mieć kontakt z rośliną pod warunkiem, że te kuli po styczności z wodą nie będą wchodzić w reakcję chemiczną. Ale tego się raczej nie dowiemy dopóki nie poeksperymentujesz sama.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

da radę gdzieś na tym forum ustawić żeby mailem mnie informowało o nowych postach w śledzonym wątku?

z rośliną styczności nie ma, i chyba nie szkodzi mu, od 2 tyg stoi w tych kulkach i się ładnie rozwija, jest nowy listek i chyba widać zalążek dzbanka, ale nie jestem pewna bo się nie znam, a poza tym zaryzykowałam i kupiłam kapturnicę przez allegro, gdybym wiedziala że tak ładne roślinki przysyłają, i dobrze zabezpieczone to w obi bym nie kupowała tego mojego dzbanka, ale mam nadzieję że odżyje

Odnośnik do odpowiedzi

Na przyszłość polecam kupować tutaj na forum - na pewno będzie taniej niż na allegro.

Tak, da się ustawić, masz to na samej górze tematu po prawej w opcjach.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.