Piter89 Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) Witam, od dłuższego czasu zbierałem się do zrobienia nowego terra dla moich nizinnych dzbanków, bo w starym domku miały strasznie ciasno, do tego stopnia, że przy przeprowadzce zobaczyłem że mam jakieś dzbanki o których nie wiedziałem link do starego tematu: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Terrarium...ch--t12975.html W koncu postanowiłem, że robie porządne wielkie terra, początkowo założenie jeśli chodzi o wymiary było takie 250cm długości 90 cm szerokości i 200 wysokości ale w pewnym momencie pomyślałem jak wniosę taką konstrukcję do pokoju ? ani przez drzwi , ani przez okno. W związku z tym musiałem się ograniczyć do wymiarów 250 długość 90 szerokość i 155cm wysokość - okno u mnie w pokoju przez które była wsadzana stalowa konstrukcja do tera ma tylko 160cm i to właśnie ten wymiar mnie ograniczył KONSTRUKCJA: ramy do terra pospawałem ze stalowych kontowników o szerokości 2,5cm pomalowane podkładem i farbą, w konstrukcję wprawiłem przeźroczyste płyty poliwęglanowe o grubości 10mm, tylko przód został wykonany z trzech tafli szkła o grubości 4 mm OŚWIETLENIE: 2 x 54w t5 narva cool day lighy i sylvaniauxline plus oraz 70w mth TEMPERATURY: w nocy 19C w dzień koło 26C trochę niskie bo jednak jest to duża przestrzeń i świetlówki nie i mth nie są w stanie dociągnąć do 30, w związku z tym jeden bok , góra i tył zostały obłożone styropianem ale nie za wiele to dało. WILGOTNOŚĆ: 90- 98% Niestety nie mam własnego aparatu i robienie zdjęć i uwiecznienie postępów w pracy każdego dnia było by bardzo uciążliwe. Wstawiam zatem trochę zdjęć gotowego projektu, wraz z mieszkańcami rafflesiana var. alata Młodziutka merriliana Mirabilis poring Młode pokolenie Northiana Thai Insignis A na tego macie jakieś pomysły co to meże być ??? Moje giganty od lewej gracilis ampularia i mirabilis Insignisy Thorelli Belli Mirabilis x khasiana Jakies pomysły co to ?? Kerri ??? Mirabilis var khasiana Wszelkie komentarze mile widziane Edytowane 6 Lipca 2012 przez Piter89 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 O matko ale wielkie masz niektóre rośliny Tak szybko Ci rosną, że są takie duże?Niezłe terra i rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Nie ma czegoś takiego jak N. mirabilis var. khasiana. Albo N. mirabilis albo N. khasiana, względnie krzyżówka tych dwóch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 14 Listopada 2011 Autor Share Napisano 14 Listopada 2011 Sory, to Mirabilis x khasiana muszę poprawić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 14 Listopada 2011 Autor Share Napisano 14 Listopada 2011 Kilka jest sporych głównie ten mirabilis bo jak bym go przywiązał całkiem pionowo to ma około 1,5m ale on kilka lat na karku. Niestety trochę się przysuszył przy przeprowadzce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Widzę, że nie było problemów z prowadnicami? Sztukowałeś je czy udało się kupić na wymiar? Tak zerkam na hqi, nie świeci troszkę słabo? Chyba że rozgrzewała się w tym czasie..? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 14 Listopada 2011 Autor Share Napisano 14 Listopada 2011 Dzięki Jaras za info o kleju poliuretanowym (chyba tak się nazywał sprawdził się super, a jesli chodzi o prowadnice to mogłem kupić w odcinku 2,5m tylko wysyłka kosztowała by 80zł więc przy cenie prowadnic 10zł to się nie kalkuluje. Przysłali mi w kawałkach i po prostu przykleiłem na równo jedna z drugą i działa jak należy. A żarnik w MTH daje taką jakby trochę żółtą barwe i wydaje się jak by słabo świecił, szybka trochę jest brudna może to przez to. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Klej neopranowy popularnie zwany montażowy Mam nadzieję, że silikon również dobrałeś odpowiedni do poliwęglanu? Jakoś tworzywa sztuczne nie przemawiają do mnie i głównie dlatego, że są trudne w klejeniu. Szkło 4mm przy tych wymiarach dało by wagę ponad 200 kg więc poliwęglan w tym przypadku jest złem koniecznym. Wracając do lampy, jak na 70W powinna dawać o wiele mocniejsze światło :/ W niedługim czasie powinieneś przemyśleć kwestię oświetlenia, bo przy tych wymiarach terrarium, ten zestaw świetlówek na długo nie starczy.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Zbiornik bomba! ...jeszcze tylko parę lat poczekać aż wszystko urośnie i będzie niezła dżungla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2012 Mała aktualizacja, kilka nowych zdjęć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rapheel11 Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Piękne rośliny,terra też Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 6 Lipca 2012 Autor Share Napisano 6 Lipca 2012 Witam, kilka nowych zdjęć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 istna dżungla, wstaw coś z górskiego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Brak mi słów, coś pięknego po prostu... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Robi wrażenie, oj, robi Ciekawi mnie, ponieważ terrarium jest ogromne, czy stoi ono na jakimś stoliku, czy raczej komodzie? Mógłbyś dać zdjęcie całości? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi