Skocz do zawartości

Rośliny owadożerne w Krakowie

Rekomendowane odpowiedzi

Sława

Jakiś czas temu byłem w ogrodzie botanicznym Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, zrobiłem parę fotek i zapomniałem o nich. Dziś znalazłem je na dysku, więc wrzucam ku oka nacieszeniu.

Pierwsze owadożerne, jakie znalazłem wcale nie były w szklarni, a przed nią - taka niewielka, ale całkiem ładna ekspozycja.

1.jpeg

2.jpeg

3.jpeg

Wchodzimy do środka.

4.jpeg

5.jpeg

6.jpeg

7.jpeg

8.jpeg

9.jpeg

10.jpeg

11.jpeg

12.jpeg

Nie mam pojęcia kto zajmuje się tymi roślinami, ale z pewnością ma do nich rękę. Rzadko komu udaje się wyhodować tak przystojnego cefalotusa.

13.jpeg

14.jpeg

15.jpeg

16.jpeg

Na koniec dwie pokojowo usposobione rośliny, ale nieustępujące wdziękiem powyższym.

17.jpeg

18.jpeg

Edytowane przez Kosa1984
Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś tam jeszcze jest duża, stara lada chłodnicza w której trzymają rosiczki - całkiem sporo, a na niej doniczki z muchołówkami. Tak przynajmniej było jakieś 3 lata temu. Owadożerami ktoś się tam interesuje, bo stale ich przybywa.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jest taka chłodnia. A w środku nie tylko rosiczki, bo i cała gama innych roślin owadożernych :)

Niestety, jak ja tam byłem ostatni raz (w sierpniu), to były zamknięte dwie szklarnie, mimo informacji na stronie, że zamknięta jest tylko jedna. Na szczęście ta z owadożerami była otwara :)

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety większość (bo ok. 80%) roślin owadożernych nie jest dostępnych dla zwiedzających. Często są to te rzadsze i ciekawsze. Co do lady to nadal tam jest, ale niewiele zostało w niej rosiczek, głównie znalazły tam miejsce dzbaneczniki, pływacze i kapturnice. Muszę powiedzieć, że jak na polski ogród botaniczny, to można tam zobaczyć ciekawe owadożery. :) Między innymi: N. hamata, N. inermis, N. bokorensis, N. jacquelineae, N. lowii, N. aristolochioides, N. rafflesiana var. alata, U. campbelliana, D. arcturi, sporo genlisei, heliamphor i wiele wiele innych. Na razie są to rośliny mniejszych rozmiarów (głównie jeśli chodzi o dzbanki), ale mają świetne warunki i szybko rosną. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.