Kosa1984 Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) Sława Jakiś czas temu byłem w ogrodzie botanicznym Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, zrobiłem parę fotek i zapomniałem o nich. Dziś znalazłem je na dysku, więc wrzucam ku oka nacieszeniu. Pierwsze owadożerne, jakie znalazłem wcale nie były w szklarni, a przed nią - taka niewielka, ale całkiem ładna ekspozycja. Wchodzimy do środka. Nie mam pojęcia kto zajmuje się tymi roślinami, ale z pewnością ma do nich rękę. Rzadko komu udaje się wyhodować tak przystojnego cefalotusa. Na koniec dwie pokojowo usposobione rośliny, ale nieustępujące wdziękiem powyższym. Edytowane 22 Listopada 2011 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 o_O jaki piękny cefal, takie błyszczące liście - zupełnie jakby były sztuczne ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 No dużo ładniej to wygląda niż w Warszawie. Tam owadożerów prawie w ogóle nie ma :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 16 Listopada 2011 Autor Share Napisano 16 Listopada 2011 Mam podobne odczucia. Jak bogi inaczej nie zrządzą to będę w Krakowie w dniach 1-3.12. Gdyby przypadkiem ktoś też był wtedy w Grodzie Kraka to możemy się razem wybrać do Ogrodu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Ja studiuję w Krk, jak coś to pisz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Niestety, ale z tego, co pamiętam, to ogród w okresie zimowym jest zamknięty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 16 Listopada 2011 Autor Share Napisano 16 Listopada 2011 Dokładnie. Właśnie przed chwilą to przeczytałem na ich stronie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Można pomyśleć o jakimś spotkaniu w Krakowie na wiosnę. Jest co oglądać i myślę, że wiele osób po obejrzeniu ekspozycji zrewiduje swoje poglądy na temat warunków uprawy wielu gatunków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Gdzieś tam jeszcze jest duża, stara lada chłodnicza w której trzymają rosiczki - całkiem sporo, a na niej doniczki z muchołówkami. Tak przynajmniej było jakieś 3 lata temu. Owadożerami ktoś się tam interesuje, bo stale ich przybywa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 wiem ze szklarnie w okresie zimowym sa zamkniete . a spotkanie na wiosne w krk to całkiem dobry pomysł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Swego czasu robili wyprzedaż muchołówek w wakacje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Tak, jest taka chłodnia. A w środku nie tylko rosiczki, bo i cała gama innych roślin owadożernych Niestety, jak ja tam byłem ostatni raz (w sierpniu), to były zamknięte dwie szklarnie, mimo informacji na stronie, że zamknięta jest tylko jedna. Na szczęście ta z owadożerami była otwara Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Niestety większość (bo ok. 80%) roślin owadożernych nie jest dostępnych dla zwiedzających. Często są to te rzadsze i ciekawsze. Co do lady to nadal tam jest, ale niewiele zostało w niej rosiczek, głównie znalazły tam miejsce dzbaneczniki, pływacze i kapturnice. Muszę powiedzieć, że jak na polski ogród botaniczny, to można tam zobaczyć ciekawe owadożery. Między innymi: N. hamata, N. inermis, N. bokorensis, N. jacquelineae, N. lowii, N. aristolochioides, N. rafflesiana var. alata, U. campbelliana, D. arcturi, sporo genlisei, heliamphor i wiele wiele innych. Na razie są to rośliny mniejszych rozmiarów (głównie jeśli chodzi o dzbanki), ale mają świetne warunki i szybko rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 No to ładnie skoro takie gatunki posiadają, tylko czekać aż podrosną i zobaczymy je w w Ogrodzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi