Skocz do zawartości

Sansei - owadożery

Sansei

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nadal nie mogę się otrząsnąć po "wakacyjnych stratach" ... i jeszcze dzbanki mi zaczęły padać, co jest przelewam, przesuszam? Musiałem przesadzić dziś je do jednej doniczki, bo zona powiedział, ze dwóch takich zdechlonów nie pozwoli mi trzymać... to był na razie jedyny ratunek....

Rosiczka jakoś ukryta a muchołówka, chyba powoli odbija....

img5400w.th.jpgimg5399y.th.jpg

img5401ka.th.jpgimg5402ke.th.jpg

img5404sf.th.jpgimg5405mo.th.jpgimg5406o.th.jpgimg5407d.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

A jak korzenie dzbanecznika wyglądają? Pozwalasz podłożu lekko przeschnąć przed podlaniem? Rosiczki to ja tam w ogóle nie widzę. Muchołówki też nie trzymaj w takim błocie jeśli nie ma pełnego słońca.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam problem z wyczuciem tego podeschnięcia podłoża, wydaje mi się jakby ciągle było mokre, korzeniu cóż nie były zbyt duże ale czy na coś szczególnego powinienem był zwrócić uwagę? Nie wiem jak mu teraz utrafić z podlewaniem... dać kilka dni na osuszenie czy jak? Choć tu fotka świeżo po przesadzeniu i podlaniu...

Muchołówka cóż było to świeżo po podlaniu, po południu słońce wyszło.... czyli co jak pochmurno to pozwalać aż postoi z dzień czy dwa bez wody w podstawku? Bo leję tylko do tej specyficznej podstawki ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Tak muchołówka może mieć takie przerwy w podlewaniu, gdy pogody nie ma i parowanie jest małe. A korzenie dzbanka, chodziło mi czy nie są podgnite np. Co do dzbanka nie wiem czemu wygląda tak marnie...sam musisz jakoś wyczuć. Podlewasz od góry? Bo widzę, wodę w podstawku. Nadmiar wody, który już torf nie wchłonął możesz wylać. A i nie zauważyłem, że doniczka gliniana, zmień na plastikową. Gliniana paruje całą powierzchnią i trudniej ci wymierzyć podlewanie.

Edytowane przez Radek:)
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 5 months later...
  • 1 month later...
  • 6 months later...
  • 3 months later...