Skocz do zawartości

Sansei - owadożery

Sansei

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam moje roślinki owadożerne. Jako, że nigdy za dobry z rozpoznawania nie byłem, to nie obrażę się jeśli ktoś doprecyzuje ich nazwy:

Najstarsza moja roślinka to dzbanecznik

img9982n.th.jpg

Tak sobie, bytuje

dzbanek.th.jpg

Choć obecnie nie posiada dzbanków, ale.....

img3207a.th.jpgimg3199f.th.jpg

Niedawno, po bojach z zona zostałem szczęśliwym posiadaczem upragnionej muchołowki

img3226de.th.jpgimg3234hv.th.jpgimg3236v.th.jpg

Wraz z muchołówką otrzymałem także rosiczkę

img3227w.th.jpgimg3233b.th.jpgimg3238m.th.jpg

I tak sobie obecnie stoją obok cykasika

img3240ua.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzbanecznik to chyba Nepenhes 'Rebecca soper', a rosiczka to Drosera capensis 'albino' albo typical niedoświetlony. A muchołówka to regular najpewniej.

pzdr

Edytowane przez Radek:)
Odnośnik do odpowiedzi

No roslinki ładne ale jest jakiś sposób na to, aby nie było widać wielkości zdjęcia i rodzaju pliku na każdym zdjęciu ??? nie każde zdjęcie chce się powiększać ,psuje to trochę widok plantów, pozdro

Edytowane przez theofil
Odnośnik do odpowiedzi

No roslinki ładne ale jest jakiś sposób na to, aby nie było widać wielkości zdjęcia i rodzaju pliku na każdym zdjęciu ???

Oczywiście, przy wrzucaniu plików na Imageshacka należy zaznaczyć: Label thumb: Nie.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, nie znam się na tym ale mi każde się powiększa.

Wszystkie się otwierają, "nie chce się" w sensie nie każdy widzi potrzebę otwierania każdego zdjęcia z osobna i posiłkuje się widokiem mini fotek. Ale spoko HDDK podsunał już wyjście z sytuacji :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

1 - Osłabia roślinkę, a tak najprościej mówiąc ciągnie niepotrzebnie różne składniki od rośliny, a po 2 muchołówki nie są samopylne, więc musiałbyś zapylić ją pyłkiem z innej muchołówki.

Odnośnik do odpowiedzi

1 - Osłabia roślinkę, a tak najprościej mówiąc ciągnie niepotrzebnie różne składniki od rośliny, a po 2 muchołówki nie są samopylne, więc musiałbyś zapylić ją pyłkiem z innej muchołówki.

Owszem, samopylne nie są, ale da się zapylić pyłkiem tego samego okazu. I to czasem w przedziwnych okolicznościach - http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...t=0&start=0 . Proponuję natomiast - jak zawsze - poczytać o ukorzenianiu pędu i spróbować.

Odnośnik do odpowiedzi