Skocz do zawartości

Sansei - owadożery

Sansei

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Osobliwość tamtego przypadku polegała na tym, że pęd wyrósł, zakwitł, wydał nasiona i dał rozmnożyć się wegetatywnie mimo, że został ucięty jako mały, a nie na tym, że udało się samozapylenie. Ono chyba udaje się stosunkowo często, choć to oczywiście gorsza metoda niż zapylenie krzyżowe.

P.S. W żadnym systemie logicznym wyjątek nie potwierdza reguły. ;p

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałem tego mojego wybujalca trochę pościnać i tak dzbanki nie rosną a może się "odmłodzi"?

img3428t.th.jpgimg3429r.th.jpg

Zostało mi trochę "ścinków", które spróbuję ukorzenić, moze choć z jednym się uda, na razie jest na to sporo szans/prób ;)

img3430q.th.jpg

Muchołówka została ścięta ;) Zobaczymy czy się ukorzeni kwiat?!

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Wczoraj po prawie 3 mc ukorzeniania wybrałem 3 sadzonki u których wykształcił się system korzeniowy i zasadziłem w podłożu a wygląda to tak:

img3993w.th.jpgimg3992f.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Możliwe, że troszkę ją przesuszyłeś. Ale tak ogólnie to normalne, że dolne listki brązowieją i usychają. Niedługo będziesz miał dolną część rosiczki lekko zdrewniałą, a na górnej części będą rosnąć listki.

Odnośnik do odpowiedzi

Wow przesuszyłem, jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, mam straszne tendencje do przelewania kwiatów, myślałem, że te to wytrzymają a tu przesuszenie, to dobre ;)

Dzięki za ekspresową odpowiedź! okej

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Po rozmowie z Sevillo pomyślałem o aktualizacji fotek z ukazaniem odrodzenia rosiczki i jej nowego domku ;)

img4631o.th.jpgimg4629e.th.jpgimg4627z.th.jpgimg4626qa.th.jpgimg4625d.th.jpgimg4624i.th.jpg

Sevillo dzięki!

Edytowane przez Sansei
Odnośnik do odpowiedzi