Sansei Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2012 (edytowane) Właśnie o dziwo obawiam się, czy nie przelałem dzbanka... niby po przycięciu odbija... ale jedna łodyga całkiem zbrązowiała i ją odciąłem... może nie uwzględniłem w podlewaniu tego, że od dołu ma parowanie? Chyba, ze jednak przesuszyłem... a może jej czas było - stara? Sam już nie wiem... dwa odciecia się ukorzeniły i na razie rosną jeden lepiej drugi wolniej... na dzień dzisiejszy stan dzbanków u wszystkich = 0..... No dobra namówiłeś mnie - aktualizacja innych - wiem dzbanki kiepsko... muchołówka też nie za piękna... rady? "Sadzonki" z podciętego dzbanka Roślina macierzysta, po ostatnim cięciu zbrązowiałej "gałezi" Obiecana muchołówka Edytowane 29 Czerwca 2012 przez Sansei Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Jak chcesz to poucinaj te całkiem czarne liście . Wydaje mi się że ma za mało słońca bo zasłania jej rama okna ,a tak poza tym nie jest taka zła.Dzięki za zdjęcia, ale jeszcze wolałbym żeby wypowiedział się jeszcze jakiś specjalista . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2012 Ramka była tylko tymczasowo przesunąłem nieco do zdjęcia, bo firanka utrudniała sprawę. Ogólnie stoi na środku okna, bez wpływu ramki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 29 Lipca 2012 Autor Share Napisano 29 Lipca 2012 (edytowane) Dobra, to co mi opiekun dzbanka zrobił, gdy byłem na wczasach? Przelał? Przesuszył? Help! Wiem, że cześć liści jest poparzona ale co sie dzieje z tym górnym odrostem po lewej? Tak zbrązowiały liście i poskręcały się.... jak widać Edytowane 29 Lipca 2012 przez Sansei Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 29 Lipca 2012 Autor Share Napisano 29 Lipca 2012 Rosiczka też załatwiona... Nie wiem, czy tylko przelana? To w ogóle możliwe, czy raczej ugotowana? Uploaded with ImageShack.us Cóż zostawię może coś odbije.... jakie będą najlepsze warunki na reanimację? Więcej wody czy na parapet na słońce, czy w worek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Na mój gust zasuszone..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 29 Lipca 2012 Autor Share Napisano 29 Lipca 2012 Czyli jednak nie przelany, dawać wodę? Czytałem, że nie lubią wysokich temperatur... jak mnie nie było to panowały niezłe upały a on za szybą zaraz stał itp.....ale podłoże wydaje mi się być jeszcze dość mokre .... nie za? O ile w ogóle można go przelać? Ale mówimy teraz o rosiczce czy dzbanku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Według mnie to wygląda tak ktoś go przesuszył wystraszył się następnie mocno podlał , zraszał? i dodatkowo ugotował roślinę... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 To co teraz? Z dzbankiem, z rosiczką? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 Z rosiczką już nic nie zrobisz, bo uschła zupełnie. A dzbanecznikowi cóż, zapewnij optymalne warunki do wzrostu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 Dam jeszcze rosiczce czas A z dzbankiem co masz na myśli? Bo to chyba Nepenhes 'Rebecca soper' i wygląda, że nie potrzebuje nic specjalnego? W "kaptur"? Spryskiwać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 No jasne, że nic specjalnego nie potrzebuje. Jasne stanowisko, wschodnie lub zachodnie okno najlepiej, odpowiednie podlewanie (mocno wilgotne a nie mokre, bez wody w podstawku) dobre podłoże i tyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 Na wszelki wypadek dziś przesadziłem, może mu nie zaszkodzi nowa doniczka i odnowione podłoże... było dość mokro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 12 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2012 Ktoś wie co to za robaczek i czy mógł zaszkodzić rosiczce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 12 Sierpnia 2012 Share Napisano 12 Sierpnia 2012 To larwa ziemiórki, tak mógł. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi