Skocz do zawartości

Sansei - owadożery

Sansei

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie o dziwo obawiam się, czy nie przelałem dzbanka... niby po przycięciu odbija... ale jedna łodyga całkiem zbrązowiała i ją odciąłem... może nie uwzględniłem w podlewaniu tego, że od dołu ma parowanie? Chyba, ze jednak przesuszyłem... a może jej czas było - stara? Sam już nie wiem... dwa odciecia się ukorzeniły i na razie rosną jeden lepiej drugi wolniej... na dzień dzisiejszy stan dzbanków u wszystkich = 0.....

No dobra namówiłeś mnie - aktualizacja innych - wiem dzbanki kiepsko... muchołówka też nie za piękna... rady?

"Sadzonki" z podciętego dzbanka

img4632a.th.jpgimg4633js.th.jpgimg4634q.th.jpg

Roślina macierzysta, po ostatnim cięciu zbrązowiałej "gałezi"

img4647o.th.jpgimg4645e.th.jpgimg4644l.th.jpgimg4643sx.th.jpgimg4642y.th.jpgimg4641l.th.jpgimg4639al.th.jpg

Obiecana muchołówka ;)

img4638ai.th.jpgimg4637qb.th.jpgimg4636f.th.jpgimg4635q.th.jpg

Edytowane przez Sansei
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jak chcesz to poucinaj te całkiem czarne liście . Wydaje mi się że ma za mało słońca bo zasłania jej rama okna ,a tak poza tym nie jest taka zła.Dzięki za zdjęcia, ale jeszcze wolałbym żeby wypowiedział się jeszcze jakiś specjalista :).

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...

Dobra, to co mi opiekun dzbanka zrobił, gdy byłem na wczasach? Przelał? Przesuszył? Help!

img5286eq.th.jpgimg5287k.th.jpg

Wiem, że cześć liści jest poparzona ale co sie dzieje z tym górnym odrostem po lewej? Tak zbrązowiały liście i poskręcały się.... jak widać

Edytowane przez Sansei
Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczka też załatwiona... :( Nie wiem, czy tylko przelana? To w ogóle możliwe, czy raczej ugotowana?

img5288q.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Cóż zostawię może coś odbije.... jakie będą najlepsze warunki na reanimację? Więcej wody czy na parapet na słońce, czy w worek?

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak nie przelany, dawać wodę? Czytałem, że nie lubią wysokich temperatur... jak mnie nie było to panowały niezłe upały a on za szybą zaraz stał itp.....ale podłoże wydaje mi się być jeszcze dość mokre .... nie za? O ile w ogóle można go przelać?

Ale mówimy teraz o rosiczce czy dzbanku?

Odnośnik do odpowiedzi

Dam jeszcze rosiczce czas ;)

A z dzbankiem co masz na myśli? Bo to chyba Nepenhes 'Rebecca soper' i wygląda, że nie potrzebuje nic specjalnego? W "kaptur"? Spryskiwać?

Odnośnik do odpowiedzi

No jasne, że nic specjalnego nie potrzebuje. Jasne stanowisko, wschodnie lub zachodnie okno najlepiej, odpowiednie podlewanie (mocno wilgotne a nie mokre, bez wody w podstawku) dobre podłoże i tyle.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...