Skocz do zawartości

Sansei - owadożery

Sansei

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

1 i 2 - Nie, kupiony na wiosnę z aukcji... nie przesadzałem, jedynie coś koło tygodnia temu wyrwałem z wierchu nieco mchu, bo już mocno poprzerastał i bałem się, że go zagłuszy, więc pęsetką powyrywałem.

3. Stanowisko parapet południowy... teraz tak gorąco, wieć przestawiłem bliżej środkowej ramy okiennej, tak by w południe nie świeciło bezpośrednio słońce tylko było bardziej rozproszone...

4. Wodą przegotowaną, odstaną, w podstawkę taką zrobiona z foremki (do robienia babek w piaskownicy), żeby można było te 2- 3 cm głębokości uzyskać.

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadź. Zwykle to pomaga. Co do podlewania wodą wodociągową, nieprzefiltrowaną - zawsze jestem sceptyczny dla takiego rozwiązania, choć nie twierdzę, że to pewny powód kondycji Twojej rośliny. Jeśli jednak chcesz jej dobra to po przesadzeniu podlewaj destylowaną, demineralizowaną lub osmotyczną.

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że przyczyny tego stanu wiążą się właśnie z tym, że nie była przesadzana! Na przykład: kiedyś była nawożona, rośnie w ogóle w nieodpowiednim podłożu, torf się zbrylił i jej korzenie nie mogą rosnąć, torf gnije, odkwasił się, jest w nim sporo azotu, który pali muchołówce korzenie.

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm dość podobna rzecz stała się niedawno moim muchołówkom. Miały warunki bardzo dobre, zresztą cały czas niezmienne. I nagle zaczęły zamierać, czernieć i usychać. Interwencja w postaci przesadzenia daje pozytywne rezultaty, nowe liście wyglądają już zdrowo.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja trzymam w wodzie cały czas (i to często głębszej niż 2 cm), gdy są ciepłe dni. Jeśli jest pochmurno, temperatura spada to nie podlewam przez parę dni. Latem zwykle mają wodę bez przerw. Szczególnie, jeśli jest tak ciepło jak w tym roku. Nie jest to jednak jakiś uniwersalny, jedyny słuszny sposób podlewania.

Odnośnik do odpowiedzi