Sansei Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2012 Pomocy!!! Co się dzieje z moja muchołówką? 1. Przelana? 2. Przesuszona? 3. Za mało słońca? 4. Za dużo słońca? 5. Przegrzana? 6. ...? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 20 Sierpnia 2012 Share Napisano 20 Sierpnia 2012 Nie jestem w stanie chyba Ci pomóc. Ale do powodów czernienia i zasychania pułapek dodałbym też możliwość uszkodzenia bulwy. Pozwólmy niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni hodowcy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 20 Sierpnia 2012 Share Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) 1 Przesadzałeś jeśli tak, kiedy w jakie podłoże? 2 Długo jest u ciebie? 3 jakie ma stanowisko ? 4 czym podlewasz? Jeśli oczy mnie nie mylą muchol z obi? Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2012 1 i 2 - Nie, kupiony na wiosnę z aukcji... nie przesadzałem, jedynie coś koło tygodnia temu wyrwałem z wierchu nieco mchu, bo już mocno poprzerastał i bałem się, że go zagłuszy, więc pęsetką powyrywałem. 3. Stanowisko parapet południowy... teraz tak gorąco, wieć przestawiłem bliżej środkowej ramy okiennej, tak by w południe nie świeciło bezpośrednio słońce tylko było bardziej rozproszone... 4. Wodą przegotowaną, odstaną, w podstawkę taką zrobiona z foremki (do robienia babek w piaskownicy), żeby można było te 2- 3 cm głębokości uzyskać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 20 Sierpnia 2012 Share Napisano 20 Sierpnia 2012 Przesadź. Zwykle to pomaga. Co do podlewania wodą wodociągową, nieprzefiltrowaną - zawsze jestem sceptyczny dla takiego rozwiązania, choć nie twierdzę, że to pewny powód kondycji Twojej rośliny. Jeśli jednak chcesz jej dobra to po przesadzeniu podlewaj destylowaną, demineralizowaną lub osmotyczną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2012 Przesadzić? Ponoć nie lubią tego za często? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 20 Sierpnia 2012 Share Napisano 20 Sierpnia 2012 A czy Twoja wygląda Ci na zadowoloną? Nie lubią przesadzania bez potrzeby, ale gdy jest taka konieczność to się przesadza. Po dwóch lub trzech tygodniach zwykle widać już poprawę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2012 No nie... ale szukam też przyczyny tego stanu, by po przesadzeniu się ponownie nie pojawiła... no i samo przesadzenie czy przetrzyma? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 20 Sierpnia 2012 Share Napisano 20 Sierpnia 2012 Możliwe, że przyczyny tego stanu wiążą się właśnie z tym, że nie była przesadzana! Na przykład: kiedyś była nawożona, rośnie w ogóle w nieodpowiednim podłożu, torf się zbrylił i jej korzenie nie mogą rosnąć, torf gnije, odkwasił się, jest w nim sporo azotu, który pali muchołówce korzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2012 Dobra... popędziłem do piwnicy i już przesadzony Dobrze, że żona śpi hehe boby mi się od dziwaków dostało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 20 Sierpnia 2012 Share Napisano 20 Sierpnia 2012 Hmm dość podobna rzecz stała się niedawno moim muchołówkom. Miały warunki bardzo dobre, zresztą cały czas niezmienne. I nagle zaczęły zamierać, czernieć i usychać. Interwencja w postaci przesadzenia daje pozytywne rezultaty, nowe liście wyglądają już zdrowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Jak to w końcu ma być z podlewaniem? Stale utrzymywać poziom wody - 2 cm czy jednak pozwalać by po nalaniu woda w podstawce wyschła na jeden dzień? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 A jak Ci wygodnie, byle by jak są te upały stała cały czas w wodzie, na razie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Ja się dostosuję, tylko jak powinno być? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Ja trzymam w wodzie cały czas (i to często głębszej niż 2 cm), gdy są ciepłe dni. Jeśli jest pochmurno, temperatura spada to nie podlewam przez parę dni. Latem zwykle mają wodę bez przerw. Szczególnie, jeśli jest tak ciepło jak w tym roku. Nie jest to jednak jakiś uniwersalny, jedyny słuszny sposób podlewania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi