Robusiek Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Witam wszystkich serdecznie Chciałbym się dowiedziec, ile miesięcznie kosztuje oświetlanie roślin (po 12h/dzien) lampą hps 400W (http://allegro.pl/lampa-sodowa-hps-400w-do-uprawy-roslin-tanio-i1925180408.html taką oto) z góry dziekuje za odpowiedzi! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czosnal1 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Przyjmując że 1kWh kosztuje 50 groszy to wyniesie to około 75zł przy oświetleniu 12h na dobę przez miesiąc:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 http://www.flytrap.pl/technika-w-hodowli-r...ii-elektrycznej Koszt 1kWh zależy od dostawcy energii. Na rachunku powinieneś mieć wyszczególnione wszystkie opłaty (w tym za przesył). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Przyjmując że 1kWh kosztuje 50 groszy to wyniesie to około 75zł przy oświetleniu 12h na dobę przez miesiąc:) Miałem u siebie i koszt tak jak podany 75zł średnio trzeba liczyć chyba że masz 2 taryfy i załączałbyś na drugiej taryfie nocnej to koszt 50zł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robusiek Napisano 21 Listopada 2011 Autor Share Napisano 21 Listopada 2011 naprawde wielkie dzieki !!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czosnal1 Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 (edytowane) a gdy ja swoje terrarium o mocy oswietlenia 130 wat gdy bede właczał w nocy oświetlenie to bedzie mi ciągneło z taryfy nocnej czy to musze jakos sobie przestawic ? bo przy oswietlaniu 12 h na dobe przez 31 dni wychodzi mi 24 zł przyjmujac iz 1kWh = 50groszy czy w taryfie nocnej bedzie duzo taniej? , musze zamontowac jeszcze kabel grzewczy o 60 wat wiec za ten prad mi sporo przyjdzie za kwartał Edytowane 21 Listopada 2011 przez czosnal1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 A w ogóle rozliczasz się z dostawcą energii w dwóch taryfach czy w jednej? Jak w dwóch to sobie zobacz na umowie, w jakich godzinach obowiązuje nocna/tańsza taryfa i nic nie musisz "przestawiać". A jak masz jedną to sam sobie tego nie włączysz, to się u dostawcy załatwia Przy czym zwykle w systemie dwutaryfowym taryfa dzienna jest droższa niż w jednotaryfowym, a nocna tańsza. Gdyby dzienna była taka sama, to każdy by się przełączał na system dwutaryfowy. Jak ktoś dużo korzysta z prądu w dzień a mało w nocy to system dwóch taryf może mu się nie opłacić. Trzeba sobie poprzeliczać zużycia i koszty. System dwutaryfowy zwykle jest dla ludzi, których cały dzień nie ma w domu, a na noc np. ogrzewają prądem mieszkanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czosnal1 Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 no sęk w tym ze mam tylko jedną taryfę bo się dopiero dowiedziałem, dzięki:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 To zobacz cenniki obu taryf, zobacz w jakich godzinach u Twojego dostawcy są godziny tańsze i przelicz sobie zużycie dzienne na obu taryfach. Jak różnica nie będzie zbyt duża to może się okazać że system dwutaryfowy jest dla Ciebie korzystniejszy. Trochę informacji: http://www.enerad.pl/index/?id=854d6fae5ee...77c739ee1734486 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi