Skocz do zawartości

LAMPA HPS 400W

Robusiek

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjmując że 1kWh kosztuje 50 groszy to wyniesie to około 75zł przy oświetleniu 12h na dobę przez miesiąc:)

Miałem u siebie i koszt tak jak podany 75zł średnio trzeba liczyć chyba że masz 2 taryfy i załączałbyś na drugiej taryfie nocnej to koszt 50zł.

Odnośnik do odpowiedzi

a gdy ja swoje terrarium o mocy oswietlenia 130 wat gdy bede właczał w nocy oświetlenie to bedzie mi ciągneło z taryfy nocnej czy to musze jakos sobie przestawic ?

bo przy oswietlaniu 12 h na dobe przez 31 dni wychodzi mi 24 zł przyjmujac iz 1kWh = 50groszy czy w taryfie nocnej bedzie duzo taniej? , musze zamontowac jeszcze kabel grzewczy o 60 wat wiec za ten prad mi sporo przyjdzie za kwartał

Edytowane przez czosnal1
Odnośnik do odpowiedzi

A w ogóle rozliczasz się z dostawcą energii w dwóch taryfach czy w jednej? Jak w dwóch to sobie zobacz na umowie, w jakich godzinach obowiązuje nocna/tańsza taryfa i nic nie musisz "przestawiać". A jak masz jedną to sam sobie tego nie włączysz, to się u dostawcy załatwia :)

Przy czym zwykle w systemie dwutaryfowym taryfa dzienna jest droższa niż w jednotaryfowym, a nocna tańsza. Gdyby dzienna była taka sama, to każdy by się przełączał na system dwutaryfowy. Jak ktoś dużo korzysta z prądu w dzień a mało w nocy to system dwóch taryf może mu się nie opłacić. Trzeba sobie poprzeliczać zużycia i koszty. System dwutaryfowy zwykle jest dla ludzi, których cały dzień nie ma w domu, a na noc np. ogrzewają prądem mieszkanie :)

Odnośnik do odpowiedzi

To zobacz cenniki obu taryf, zobacz w jakich godzinach u Twojego dostawcy są godziny tańsze i przelicz sobie zużycie dzienne na obu taryfach. Jak różnica nie będzie zbyt duża to może się okazać że system dwutaryfowy jest dla Ciebie korzystniejszy.

Trochę informacji: http://www.enerad.pl/index/?id=854d6fae5ee...77c739ee1734486

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.