Skocz do zawartości

Puste akwarium 100(dł)x40(szer)x45(wys)

konik19

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

To mój pierwszy post na forum :) Troszkę poczytałem tematów na tym forum ale nie zawsze znalazłem odpowiedzi na moje pytania :). Troszkę o mnie :) Kiedyś miałem akwarium w stylu holenderskim, całkiem zadbane, bez glonów, z ładnym dywanikiem itp. Teraz stoi ono puste i chciałbym je jakoś zaaranżować, pomyślałem że może rośliny owadożerne? Nigdy wcześniej takowych nie miałem, a ciekawie sie prezentują... Nie chcę kupować/budować terrarium gdyż nie mam gdzie tego umieścić. Chcę wykorzystać akwarium . Mieszkam w Irlandii, jak wiadomo dosyć tu deszczowo i pochmurnie (czyt. dosyć wilgotno i nie za gorąco). Mieszkanie w bloku, okna tylko na północny - zachód, Brak parapetów :) ("przeszklona ściana" ale dosyć ciemno gdyż na wprost mnie drugi taki sam blok) temperatura w mieszkaniu ok 18 C. Przez większość czasu rolety zaciągnięte, zasłonięte okna bo nie lubię jak mi ludzie z bloku naprzeciwko patrzą co robię :). Jak już wspomniałem mam puste akwarium 100(dł)x45(wys)x40(szer) z pokrywą troszkę przerobioną - standardowo były dwie tuby 30W ale na potrzeby akwarystyki "dołożyłem" jeszcze 3 po 30W. Czyli w sumie mogę świecić 150W a to już chyba sporo. Pokrywa w 1/3 uchylana (by można było karmić rybki), otwór ten można by było wykorzystać jako wentylację, ew. mogę zamontować wiatraczek. Nie chciałbym tam wsadzić tylko samych doniczek, bardziej interesuje mnie jakaś aranżacja i dosyc dużo roślin w środku (zostało mi to po akwarystyce ) ). Z tego co wyczytałem, chciałbym tam hodować rośliny które nie przechodzą zimowania :), gdyż pozostałe nie miał bym gdzie przezimować, a i są one bardziej polecane początkującym. proszę o sprawdzenie i doradzenie co mógłbym zacząc hodować. oczywiście marzeniem by było coś takiego ale to pewnie wyższa szkoła jazdy http://carnivoren.cyberninja.de/pics/pics_...02.01.07_18.jpg

Gatunków jest bardzo dużo i bardzo bym prosił o przeglądnięcie tego i doradzenie co z czym połączyć.

Nie jestem człowiekiem w gorącej wozie kąpanym tak że na pewno spędzę jeszcze dużo godzin na poznawaniu gatunków ale jak by bardziej zaawansowani użytkownicy mogli mi doradzić to będę bardzo wdzięczny :)....

Ps... jest ktoś może z Dublina lub okolic na forum???

Rośliny :

rosiczki strefy zwrotnikowej i podzwrotnikowej,

rosiczki lasów równikowych

tłustosze

dzbaneczniki ?? - ze względu na rozmiary raczej odpadają, gdyż po wyrośnięciu z akwarium nie mógł bym im zapewnić warunków do godnego życia.

Heliamfory

pływacze lądowe

Rosiczki:

rosiczki capensis (wszystkie czyli zwykła, alba, 'all red', 'broad leaf' itp.)

Rosiczka Alicji (Drosera aliciae)

Rosiczka łyżeczkowata (Drosera spatulata),

Drosere Adelae,

Drosera prolifera,

D. occidentalis subsp. occidentalis

D. occidentalis var. microscapa

D. occidentalis subsp. australis

D. pygmaea

i pewnie wiele innych

tłustosze:

Pinguicula 'Tina'

Pinguicula 'Weser')

oraz tłustosze z grupy meksykańskich

(np. P. moranensis),U. longifolia, U. calycifida, P. crystallina

P. ionantha

P. lusitanica

P. lutea

P. planifolia

P. primuliflora

P. pumila

P. moctezumae

P. emerginata

P. vulgaris

Heliamfory :

heterodoxa x minor

H. heterodoxa × nutans

H. heterodoxa

H. minor i H. nutans

pływacze

U. calycifida

U. longifolia

Utricularia livida

Utricularia nephrophylla

Utricularia sandersonii

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze połączenia różnych gatunków są takie, jeżeli te różne gatunki zajmują podobne ekosystemy lub wręcz rosną razem w naturze. Stąd też np. rosiczki pigmejskie z Australii posiadające często suchy okres spoczynku nie mogą być towarzystwem dla Heliamphor z górskich ekosystemów Roraimy.

Jak masz jakieś pomysły, podobają Ci się jakieś gatunki to popatrz skąd pochodzą, poszukaj zdjęć ekosystemów, dowiedz się coś o nich, a następnie przeanalizuj, czy te ekosystemy są jakoś związane lub rozbieżne. Akurat na płaskowyżu Roraimy rośnie wiele gatunków rosiczek, Heliamphor i pływaczy, które wymagają podobnych warunków stąd mogą rosnąć razem z ewentualnymi małymi modyfikacjami. Połączenia gatunków z różnych kontynentów są jak najbardziej możliwe, ale nie jeżeli jakiś gatunek rośnie w górach, a inny na nizinach lub jeden jest wapieniolubny, a drugi nie znosi wapna.

Myślę, że jak się postarasz to sobie nieźle skomponujesz to akwarium. Niestety nie pomogę Ci, bo sam nie posiadam takiej wiedzy i tak samo jak Ty, musiałbym ją dopiero nabyć. Z Google życie jest dzisiaj prostsze, jednak ciągle wymaga to trochę pracy i czasu. Powodzenia!

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Dzieki za odpowiedź.

Tak jak mówiłem czeka mnie wiele godzin googlowania... :) Narazie czytam i czytam, i im wiecej czytam tym mniej wiem... :) Myślałem o samych rosiczkach, ale jak oglądnąłem pare kompozycji to zacząłem sie skupiac na Heliamforach.... :) zainspirował mnie ten post:

http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...mp;#entry149150

jego terrarium wygląda cudownie... Moje akwarium w stylu holenderskim wyglądało kiedyś właśnie tak.. :). Ale Heliamfory sa bardziej kłopotliwe od rosiczek .... Może ktos jeszcze wyrazi swoje opinie na temat tych roslin i polecanych sprawdzonych kompozycji co z czym hodować...

Gorąco pozdrawiam

Konik

Odnośnik do odpowiedzi

na początek mała uwaga - jeśli myślisz że przeprowadzki z owadożerami będą mniej kłopotliwe niż z akwarium to się mylisz, a zwłaszcza jeśli chcesz hodować helki (potrzebny system chłodzenia) - chyba że zdecydujesz się nie chłodzić, jeśli tak to poczytaj tu: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...=11826&st=0

co do doboru roślin to posłuchaj rady cepha i dobierz rośliny takie które w naturze razem rosną (z rosiczek raczej bym zrezygnował, helki trzeba czasem zraszać a rosiczkom to nie służy)

Edytowane przez pepton
Odnośnik do odpowiedzi

Takie dobre do terra bez super sprzętu tylko jakieś oświetlenie ( co daje również ciepło) nadają się rosiczki z grupy petioralis ( ale potrzebana dobra wentylacja). Do wyższej wilgotności możesz dać rosiczki ( adelae, prolifera i shizandra) oraz tłustosze. To bedą takie proste rośliny z których coś dobrego można zrobić :D

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba swoją przygodę zacznę od łatwiejszych roślinek, czyli rosiczki i jakieś tłustosze. Zobaczymy co z tego wyjdzie. W tym roku pewnie jeszcze nie wystartuje, muszę się rozejrzeć po centrach ogrodniczych za kermazytem, podłożem torfowym i mchem, co by to jakoś wyglądało :)). A teraz zabieram się za czytanie :) i zbieranie informacji o gatunkach....

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.