Bondzio Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Witam! Czy mogę już zebrać nasionka z tego kwiatostanu? Jeżeli tak, to czy mogę je wysiać zaraz po zbiorze? (Jak to zrobić?) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 To capensis? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 21 Listopada 2011 Autor Share Napisano 21 Listopada 2011 Tak jest to Capensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarher Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 http://www.owadozery.pl/forum/zapylanie-kw...dnik-t1593.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Na moje oko juz mozna zebrac... A jak ? Normalnie.. Nad kartka rozciskacz kazdy kwiat i sie wysypia nasiona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 22 Listopada 2011 Autor Share Napisano 22 Listopada 2011 Poczekam jeszcze z tydzień, bo próbowałem rozdusić i kwiaty jeszcze nie pękają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Nie masz na co czekać. U tego gatunku nasiona są gotowe w momencie gdy kwiat jest w połowie czarny. Inna sprawa, że te kwiaty są mało pękate czyli nie ma w nich zbyt wielu nasion. W takich lekko kulistych jest o wiele więcej. Nie będą pękały. Wyrywaj uschnięte płatki po prostu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 już dawno niektóre były do zebrania, o ile jeszcze zostały w nich nasionka nad kartką wyrywaj uschnięte płatki kwiatów i potrząsaj owocnią, powinny wylatywać nasionka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 ja myślę, że w tych torebkach na początku już nasion nie ma ( są w innych doniczkach ) Tak jest jak się czeka z przekwitnięciem ostatniego pąka Normlanie capensisy mają pełno nasion ( i torebki są okrągłe), ale zimą z powodu mniejszej ilości światła nasion jest mało. BTW Weź utnij pęd i lekko stukaj nim o kartkę, jak juz więcej nie wylatuje to rozcinasz, rozwalasz torebki jedna po drugiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicemilio Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Te torebki są puste. Roślina miała za mało światła i w ogóle nie doszło do wytworzenia nasion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2012 Po pierwsze roślinka nie miała za mało światła, bo te torebki nie były puste bo otrzymałem z nich nasiona, a po drugie temat był założony bardzo dawno więc twoje rady do niczego się nie przydały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi