Skocz do zawartości

Hotel dla dzaneczników i rosiczek

Drowz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuje Waszej pomocy i rad związanych z udoskonaleniem mojego terrarium.

Na początku wygladało to tak:

post-492-1322085443_thumb.jpg

post-492-1322085836_thumb.jpg

Dzbanki miały się świetnie :)

post-492-1322086042_thumb.jpg

Ale niestety Ventrata nie dzbankuje odkąd jest w tym terrarium (nie wiem dlaczego)

Postanowiłem dosadzić wąkrotkę amerykańska, żeby nadać troszke klimatu. w terrarium zamieszkały też paprotki i korzeń :)

Teraz wygląda to tak:

post-492-1322086306_thumb.jpg

post-492-1322086473_thumb.jpg

post-492-1322086582_thumb.jpg

Jak widać, brakuje tu spójności. Czytajac wasze liczne wypowiedzi, doszedłem do wniosku, że chciałbym stworzyć taki mały ekosystem z wodospadem, ścianką korkową podlewaną przez system rurek, gdzie dom znajdą dzbaneczniki i rosiczki lasów deszczowych :)

Parametry terrarium

>100x50x50cm

>2 świetlówki 1x Gro-Lux 1x zwykla świetlówka firmy Iris dla zrownoważenie czerwono-fioletowego światła od gro-Lux.

>wilgotność wysoka (dno zbiornika zalane jest wodą), przy gorze terrarium znacznie mniejsza

>temperatura:

-temp za dnia 24-27 stopni C (w zależnosci od wysokości)

-temp w nocy ok 21 stopni C (w zależnosci od wysokości)

Prosze was o pomoc w następujących sprawach:

1. Mam problem z brązową wodą na dnie zbiornika- wytworzył się na niej biały nalot, ale w związku z dobrą wentylacją w terrarium, grzyba nie ma

Chciałbym zrobić jakiś maly stawek, ale nie wiem czy np. pływacze tam przezyją (za ciemno?)

Czy lepiej wsypać więcej kermazytu, a połowe dna oddzielić i stworzyć strefe wodną i drugą strefe z torfem?

post-492-1322088733_thumb.jpg

Powyżej zdjęcie poglądowe "bajora"

2. Mam problem z nawadnianiem

Do tej pory stosowałem 2 filtry zanurzone w "bajorku" ale są za słabe i średnio podlewaja rośliny o ściance,ktora w moich marzeniach ma być cała zielona, już nie wspomnę...

Pompki Ataman się spaliły. Wolałbym uniknąć profesjonalnych systemów zraszania, bo mam wrażenie, że ta brązowa woda zatka membrany dysz.

Dlatego chciałem zapytać czy do pompki ulki można podpiąc 6mm wężyki i czy "zwykłe" kolanka i rozdzielacze stosowane w pompkach do akwarium (np CO2) wytrzymają duże ciśnienie pompki ulki?

3. Czy te dwie świetlówki wystarczą?

4. Czy rosiczki tropikalne nie będą miały za ciemno na dnie zbiornika?

5. Jakie pływacze polecacie do tkaich warunków (zależy mi żeby miały male listki i piękne kwiaty :) )

Licze na waszą pomoc :)

Odnośnik do odpowiedzi

niestety musze zaczac od tego o czym sie mowi zawsze w takich tematch.. Terrarium takiej wysokosci dlugo Ci nie posluzy i nie wiem czy dobrym pomyslem jest komponowanie czegos takiego.. Poki wszystko ladnie sie rozrosnie dzbanki beda tak duze ze bedziesz musial je wyciagac i zmieniac wszystko.

Plywacze jesli na dno to na pewno ladowe. Swietlowki zaleznie od mocy i temperatury barwowej, a o tych parametrach nic nie wspominasz.

Odnośnik do odpowiedzi

@ EvulFarmer

Co do swietlowek to sprawa wyglada tak:

Swietlowka Iris (biala) 30W o nieznanej temperaturze barwowej

Swietlowka Gro Lux (o barwie filoletowo-czerwonej) o temperaturze barwowej 8500K 30W

Czy uwazasz,ze to wystarczajaca ilosc ( i jakos) swiatla?

Edytowane przez Drowz
Odnośnik do odpowiedzi

@ Grzesiek

Mam oświetlenie t5- wydaje sie być wporządku,a nowe oswietlenie to koszt ok 150zł :) Wole te środki przzeznaczyć na system zraszania:)

Czemu uważasz, że jest za słabe?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.