Skocz do zawartości

Pęd kwiatowy tuż przed zimowaniem

sphagnum

Rekomendowane odpowiedzi

Jedna z moich muchołówek właśnie zabrała się za kwitnięcie. Z racji pory roku nie jest to najmądrzejsza rzecz z jej strony. ;-) Za kilka dni miałem zacząć wprowadzać moje rośliny w stan spoczynku i teraz mam problem, co zrobić z tą muchołówką. Pęd oczywiście obetnę, kiedy to będzie możliwe, ale co z zimowaniem - czy roślina nie zacznie teraz rozwijać się w szalonym tempie, myśląc, że nadeszła wiosna? Wprowadzać ją w stan spoczynku normalnie, czy zaczekać jakiś czas po obcięciu pędu?

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarza się. U mnie też jedna wypuszcza pęd. Utnij go gdy będzie miał przynajmniej 2 cm i wetknij w torf koło jakiejś niezimującej rośliny. O tej porze roku bez doświetlania marna szansa na rozmnożenie, ale nic nie ryzykujesz przecież. Co do muchołówki to traktuj ją normalnie.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie kaprysem jest ten rok.

Przez lata pędy kwiatowe na wiosnę i sporadycznie pojedyncze sztuki w miesiącach późniejszych n.p jesień-zima.

Natomiast ten sezon to wysyp o różnych porach roku.

Zdarzały się sztuki które kilkakrotnie uparcie puszczały kwiaty po obcinaniu pędu przez dłuższy czas i po przerwie od nowa wacko

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarzały się sztuki które kilkakrotnie uparcie puszczały kwiaty po obcinaniu pędu przez dłuższy czas i po przerwie od nowa wacko

Takiego zawodnika też miałem. :) 'Cupped Trap' w tym roku wypuścił na wiosnę cztery pędy jeden po drugim. Efekt - trzy młode muchołówki (obecnie już podrośnięte).

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.