deem Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Witam szanownych forumowiczów. W moich doniczkach z podłożem (torf+piasek) pojawiły się szkodniki, a mianowicie podłużne, bezbarwne (?) gąsieniczki o długości max 5mm których jest sporo. Podłoże zostało przygotowane ok 4tyg temu z torfu oraz z gruboziarnistego piasku który uprzednio był wyprażony w piekarniku. Cóż to za szkodnik i jak z nim walczyc? Edytowane 25 Listopada 2011 przez deem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Gąsieniczki z taką czarną główką? To zapewne larwy ziemiórek. Najlepiej przesadzić, ogólnie ciężko z nimi się walczy. Dorosłym roślinom bardzo nie szkodzą, ale potrafią podgryzać korzenie i młode sadzonki. Ja chemią nigdy z nimi nie walczyłem, więc nie doradzę, Wygogluj sobie, albo poczekaj na inne rady. Łatwiej zwalczyć dorosłe osobniki, takie małe latające muszki, wywiesić najlepiej wtedy żółty lep, lub nastawiać jakieś rosiczki i tłustosze, niektórzy stawiają też żółtą podstawkę z wodą i z kropelką płynu do naczyń/mydła w płynie, wtedy się w niej topią. Ciekawe czy ktoś stosował pasożytnicze nicienie w walce z larwami? pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deem Napisano 24 Listopada 2011 Autor Share Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Gąsieniczki z taką czarną główką? To zapewne larwy ziemiórek. Dokładnie tak!!! Googlowałem cały dzień i w końcu znalazłem LINK Przesadzanie nie wchodzi w grę ponieważ w doniczkach są bardzo małe siewki rosiczek. Są na te szkodniki środki chemiczne: BASUDIN 600 EW, NOMOLT 150 SC, TRIGARD 15 WP, METHOMEX 200 SL, ACTELLIC 500 EC, DECIS 2,5 EC, SHERPA 100 EC, WINYLOFOS 550 EC Ktoś stosował te środki? Są bezpieczne dla roślin? Edytowane 24 Listopada 2011 przez deem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Ja stosuję Nomolt. Stężenie jak dla roślin ozdobnych może trochę większe. Żadna roślina jeszcze nie ucierpiała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deem Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) Ja stosuję Nomolt. Taki właśnie środek zastosowałem dzisiaj na te robaczki . Zobaczymy za kilka dni co z tego wyniknie Edytowane 25 Listopada 2011 przez deem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deem Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 Niestety Nomolt na nic się zdał... Żadnych efektów a szkodników jeszcze więcej i na dodatek zniszczyły maluteńkie roślinki. Mam pytanie: Czy mogę teraz podłoże wsadzic do piekarnika i torf będzie się nadawał do dalszego użytku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi