latos333 Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Witam Na przełomie sierpnia i września zakupiłem dwie kępki młodych falconerek z Tc, jednak po otrzymaniu przesyłki z roślinami ręce mi opadły... Paczka w transporcie została czymś przywalona i to co do mnie dotarło przypominało raczej szpinak w wersji obiadowej niż jakąkolwiek żywą roślinę. Myślę sobie: Co mi tam... nadzieje nikłe, ale wsadzę w torf może coś tam jeszcze przeżyło. Fotka roślin zaraz po otwarciu paczki gdzieś mi się zapodziała, ale naprawdę widok był drastyczny... Więc posadziłem te dwie 'papki' do torfu z perlitem i siup do terra... Po ok. dwóch tygodniach, o dziwo zaczęło pojawiać się coś zielonego Zdjęcie z 25.09.2011 Listków zaczęło pojawiać się coraz więcej i więcej... Po kolejnym miesiącu: 05.11.2011 Pomyślałem że dobrze by było je trochę podkarmić. Podałem więc drobne granulki pyłku kwiatowego na kilka lepiej wykształconych liści i... roślinki dostały 'kopa'. Zaczynają już wypuszczać piękne czerwone liście i jest ich już tam w dwóch kępkach dobre kilkanaście sztuk. Fotka z dziś, czyli 01.12.2011 Zamierzam kontynuować dokarmianie średnio raz na miesiąc. Postaram się w miarę regularnie dołączać zdjęcia roślin w miarę rozwoju sytuacji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Ładnie Nadzieja umiera ostatnia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 nie plesnieje u Ciebie pylek? bo u mnie na co polozylem zaraz zarastal strzepkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 1 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2011 Zdarza się że czasem pleśnieje, wtedy można resztki usunąć ręcznie. Przeważnie dobra wentylacja załatwia sprawę... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 dobra wentylacja to jest a nawet 24h nie minie i plesc juz chce pochlanac cala rosline :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2012 1.1.2012- ostatnie zdjęcie roślin w kępie. Dzisiaj robię rozsadzanko... ...a tu już po zabiegu. Nie wszystkie się chciały rozdzielać więc kilka jest jeszcze posadzone małymi kępkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi