pollesek3 Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Cześć. Jakieś dwa tygodnie temu dostałem D. Scorpodies. Zaczęła rosnąć ale gdy wypuściła nowe liście od razu zrobiły się czarne. Co mam robić? http://imageshack.us/photo/my-images/268/dsc0228kg.jpg/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Są stare U tej rosiczki jak liście usychają to tworzy się taka ''wieżyczka''... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Ta rosiczka nie wygląda normalnie. Podaj warunki i co ile podlewasz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Jej podłoże też mi się nie podoba... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 Rosiczka stoi w akwarium z innymi rosiczkami. W akwarium jest keramzyt. Nalewam im wody co 3-4 dni. Dostałem ja z takim podłożem, to chyba perlit z torfem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Temperatura: W zimie 10-15 °C (przeżyje krótkie spadki do temp. do około 0 °C), w lecie 20-25 °C. Powyżej 25 °C wchodzi w stan spoczynku. Oświetlenie: Duże nasłonecznienie, w zimie zalecane doświetlanie. Podlewanie i wilgotność powietrza: W okresie wzrostu podłoże powinno być wilgotne, a doniczka stać w podstawce z wodą. Nie podwyższamy wilgotności powietrza, gdyż jest to niepotrzebne, a nawet może grozić obumarciem. Najodpowiedniejsza wilgotność to 50-60%. Podłoże: Torf kwaśny o pH 3,5-5,5 lub torf wymieszany z gruboziarnistym piaskiem w stosunku 2:1. Okres spoczynku: Rosiczka ta przechodzi okres spoczynku w lecie, ponieważ w tym czasie w jej naturalnym środowisku gleba wysycha. W warunkach domowych rosiczka może wejść w okres spoczynku, gdy przekroczymy temperaturę 25 °C. Pamiętajmy jednak, że gdy rosiczka nie daje wyraźnych oznak wchodzenia w ten okres, nie wprowadzajmy jej na siłę. Nie znam się najlepiej na rosiczkach, ale może ma za wysoką wilgotność? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 To podłoże jest jakieś dziwne . Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2012 Roślina padła :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Nie wyrzucaj jej! Na wiosnę może jeszcze coś wyrośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 D. Scorpodies ma odbić z korzenia? Bez szans. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 To pierwsza sprawa, druga to to, że autor raczej nie trzymałby padniętej rosliny przez miesiąc ( tak mi się wydaje) . Ludzie proszę was - patrzcie na daty ostatniego postu bo tak to w niczym nie pomagacie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 8 Lutego 2012 Autor Share Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) xD Z rośliny nie zostało nic. Cały korzeń był zgniły bo podłoże się skwasiło. Edytowane 8 Lutego 2012 przez pollesek3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi