Marrom Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Kopiąc w internecie przypadkowo natrafiłem na taki oto projekt umożliwiający produkcję wody destylowanej: http://styl-zycia.ekologia.pl/ekologiczny-...wita,16261.html Film: http://www.abc.net.au/tv/newinventors/txt/s3158420.htm Ciekawy pomysł. Może ktoś będzie miał pomysł aby zbudować takie coś domowym sposobem? Niby wszystko proste - wystarczą dwa garnki i przykrywka lub folia z obciążnikiem. W tym przypadku woda zbiera się w przeźroczystym zbiorniku co prawdopodobnie ma ograniczyć jej parowanie. Ciekaw jestem czy metoda garnkowa będzie wiele ustępowała temu wynalazkowi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormeater Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Swego czasu pomyślałem, że latem spróbuję część wody destylowanej pozyskiwać w procesie destylacji słonecznej. Wszystko zrobiłem najprostszym sposobem, ale okazało się, że jest to mało wydajny sposób i praktycznie nieopłacalny. Osobiście nie za bardzo rozumiem ochów i achów wokół Solarballa, bo nie widzę w nim nic nowego poza tym, że jest mobilny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Taaa niby dobre ( mimo że stare), ale skoro to jest przeznaczone do picia ( ta woda) to nie sądzę by to był taki dobry pomysł Czemu? Czy przypadkiem samo H2O ( czyli bez żadnych minerałów itd) nie prowadzi do wypłukania minerałów z organizmu, a potem śmierci? Do roślin by się nadawało, ale przypominam - to było projektowane z myślą o ludziach PS.: jaki z tego morał ? ( nowa broń na teściową???) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rapheel11 Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Według mnie to sposób mało wydajny,trzeba by było dosyć długo czekać, aby ta cała woda wyparowała,a jak nie będzie słońca to ci nic nie wyparuje xD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormeater Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Wyraźnie napisano, że do 3 litrów wody dziennie potrafi "wyprodukować" powyższy wynalazek. Dla poszczególnych stref oświetleniowych ziemi porcja ta będzie się różniła w zależności od ilości promieniowania/ciepła. Wydajność zależy od celu przeznaczenia. Nie sadze, że w krajach Afryki Solarball nie pokryłby dziennego zapotrzebowania człowieka na wodę pitna, ale zastanawiam się czy to nie stałoby się w krótkim czasie zaśmiecaniem Afryki. Jest wiele metod pozyskiwania wody na której moim zdaniem stoi przede wszystkim brak wiedzy, a Solarball przypomina mi odkrycie, że można landrynki zawijać w papierki i tak je sprzedawać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi