Skocz do zawartości

Solarball - tania destylka ? ;)

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Kopiąc w internecie przypadkowo natrafiłem na taki oto projekt umożliwiający produkcję wody destylowanej:

http://styl-zycia.ekologia.pl/ekologiczny-...wita,16261.html

Film: http://www.abc.net.au/tv/newinventors/txt/s3158420.htm

Ciekawy pomysł. Może ktoś będzie miał pomysł aby zbudować takie coś domowym sposobem? Niby wszystko proste - wystarczą dwa garnki i przykrywka lub folia z obciążnikiem. W tym przypadku woda zbiera się w przeźroczystym zbiorniku co prawdopodobnie ma ograniczyć jej parowanie. Ciekaw jestem czy metoda garnkowa będzie wiele ustępowała temu wynalazkowi :)

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu pomyślałem, że latem spróbuję część wody destylowanej pozyskiwać w procesie destylacji słonecznej. Wszystko zrobiłem najprostszym sposobem, ale okazało się, że jest to mało wydajny sposób i praktycznie nieopłacalny.

Osobiście nie za bardzo rozumiem ochów i achów wokół Solarballa, bo nie widzę w nim nic nowego poza tym, że jest mobilny.

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa niby dobre ( mimo że stare), ale skoro to jest przeznaczone do picia ( ta woda) to nie sądzę by to był taki dobry pomysł :) Czemu? Czy przypadkiem samo H2O ( czyli bez żadnych minerałów itd) nie prowadzi do wypłukania minerałów z organizmu, a potem śmierci? Do roślin by się nadawało, ale przypominam - to było projektowane z myślą o ludziach :(

PS.: jaki z tego morał ? ( nowa broń na teściową???)

Odnośnik do odpowiedzi

Wyraźnie napisano, że do 3 litrów wody dziennie potrafi "wyprodukować" powyższy wynalazek. Dla poszczególnych stref oświetleniowych ziemi porcja ta będzie się różniła w zależności od ilości promieniowania/ciepła. Wydajność zależy od celu przeznaczenia. Nie sadze, że w krajach Afryki Solarball nie pokryłby dziennego zapotrzebowania człowieka na wodę pitna, ale zastanawiam się czy to nie stałoby się w krótkim czasie zaśmiecaniem Afryki. Jest wiele metod pozyskiwania wody na której moim zdaniem stoi przede wszystkim brak wiedzy, a Solarball przypomina mi odkrycie, że można landrynki zawijać w papierki i tak je sprzedawać.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.