MRCK Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Witam otrzymałem od kogoś małą kolekcję owadożernych roślin ale generalnie nie znam sie na tym i chciałbym żebyście mi pomogli z tym. Co jak gdzie i jak się te gatunki dokładnie nazywają. Dwie rosiczki mają czerwone włoski na liściach a jedna białe- to w niebieskiej doniczce. Ta sama co rośnie w pomarańczowej ma białe. Muchołówki są całe zielone dodatkowo tego nie widać ale między tymi większymi muchołówkami a rosiczkami w niebieskiej doniczce jest jeszcze jedna mała muchołówka której czernieją liście. Wielkie dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Rosiczki to: Rosiczka przylądkowa 'Red' (Drosera capensis 'Red') - czyli ta z czerwonym włoskami, a ta z białymi to ten sam gatunek tylko odmiana 'Albiono'. Muchołówka wygląda na Dionaea muscipula 'Regular form'. A co do dzbanka to niestety, ale nie pomogę, ponieważ nigdy nie miałem dzbanka, ale mi to wygląda na ventrate. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Rosiczki to napewno nie będą Capensis ''Red''.. A rosiczki To chyba zwykłe capensisy. Muchołówka regular form, a dzbanek po tym zdj nei moge na 100% określić ale raczej ventrata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 dla mnie to rosiczka Capensis capensis . muchołówka to regular from . i ventrata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MRCK Napisano 18 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2011 A czy te rosiczki z muchołówkami mogą rosnąć razem czy trzeba je rozsadzić? Czy te muchołówki potrzebują jakiejś szklarni? Czy te rosiczki jej potrzebują albo czy będą rosnąć szybciej jak się tam znajdą? I jeszcze powiedzcie mi co się dzieje z tymi roślinkami bo chyba źle z nimi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rapheel11 Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Raczej mogą rosnąć razem. Szklarni nie potrzebują,ale teraz już powinny zimować np.w piwnicy. http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...ticle&id=20 <-tu masz wszystko o muchołówce http://www.owadozery.pl/drosera-capensis-a522.html <- tu o rosiczce Edytowane 18 Grudnia 2011 przez rapheel11 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 teraz powinne zimować tylko muchołwka dzbaneczników i roliczki tej co ty masz nie zimujemy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MRCK Napisano 18 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2011 Hmm czyli je wyciągnąć z tej doniczki wsadzić do innej i do połowy marca wsadzić do piwnicy? Tam je podlewać? A czemu mi liście czernieją i co to jest ten trójdzielny pąk na roślince z pomarańczowej doniczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Nie rozumiem skąd pewność, że muchołówka to 'Regular'. Bardziej kształtem i proporcjami łodyg przypomina 'Justinę Davies' (choć może to oczywiście być 'Regular', który szuka światła). To też dość pospolita muchołówka, więc nie można wykluczyć. Co do dzbanka to może Ventrata, ale kolor starszych liści i tego jednego dzbanka przywodzi na myśl raczej 'Rebeccę Soper'. Autorze tematu, wrzuć zdjęcie dzbanka to będzie wiadomo. Generalnie, gdy ktoś nowy prosi o identyfikację roślin to większość zakłada, że na bank ma najpospolitsze. Edit: Rosiczki z białymi włoskami Drosera capensis 'Alba', z czerwonymi włoskami Drosera capensis (na 100% nie forma czerwona). Edytowane 18 Grudnia 2011 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MRCK Napisano 18 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2011 Oto zdjęcia dzbanecznika. Dzbanek jest uschnięty i nie widzę żeby roślina chciała nowe wypuszczać. Mam coś zrobić żeby znów zaczęła? A no i co z tymi muchołówkami? Bo na razie nikt mi nie powiedział co z nimi jest i czym jest ten pąk. I czy mam je wsiąść do piwnicy wsadzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Moim zdaniem 'Rebecca Soper' choć po uschniętym trudno stwierdzić. Bez problemu znajdziesz na forum opis warunków hodowli zarówno dzbanecznika, jak i muchołówki. Pąk to po prostu pęd kwiatowy. O nim też znajdziesz dużo informacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rapheel11 Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 (edytowane) teraz powinne zimować tylko muchołwka dzbaneczników i roliczki tej co ty masz nie zimujemy Ja odpowiadałem na pytania o muchołówce,ale ok xD A ten link o rosiczce to dodałem,aby sobie o niej poczytał. AA i też ja myślę,że to 'Rebecca soper' Edytowane 18 Grudnia 2011 przez rapheel11 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Po tych innych zdj dzbanka też uważam jednak że to 'Rebecca Soper' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Podobnie jak poprzednicy: Rosiczka z czerwonymi włoskami to Rosiczka przylądkowa (Drosera capensis), ta z białymi to Rosiczka przylądkowa 'Albino' (Drosera capensis 'Albino'), muchołówka to pewnie Dionaea Muscipula 'Regular form', ale Kosa się lepiej zna, więc słuchaj jego A dzbanecznik to według mnie Nepenthes 'Rebecca soper'. Na pozostałe pytania chyba już dostałeś odpowiedzi ; ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...ost&id=8452 To jest moja 'Justina Davies'. Od 'Regulara' różni się dłuższymi, węższymi łodyżkami i tym, że jej pułapki zawsze pozostają zielone. Muchołówka MRCK to albo też 'Justina Davies', albo zaniedbany, niedoświetlony 'Regular'. Obstawiam jednak to pierwsze bo roślina nie wygląda tragicznie jak na tą porę roku (jest całkiem rozrośnięta). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi