Skocz do zawartości

Sphagnum

Bondzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Właśnie biorę się za zakładanie pierwszego w moim życiu korytka z mchem sphagnum i pojawia się kilka pytań - Czy teraz póki nie mam jeszcze położonego mchu na torf powinienem go zalać tak, aby poziom wody był równy z poziomem torfu? Jaki poziom wody później utrzymywać (dodam, że korytko nie będzie stało w podstawce tylko będę podlewał od góry.

PS. W korytku zakupiłem dziś karpia i akurat tak się złożyło, że dziś doszedł do mnie mech i stwierdziłem, że idealnie się nadaje :Dpost-5512-1324585359_thumb.jpg

Pozdrawiam.

Edytowane przez Bondzio
Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Daj trochę więcej torfu. Mój mech stoi cały czas pod poziomem wody. Czasami daję mu przesychać. Torf zalej ok 1-2 cm nad jego poziomem i taki poziom utrzymuj. Podlewaj normalnie od góry, ale powoli żeby nie zmącić wszystkiego.

Odnośnik do odpowiedzi

Posadziłem już mech do mojego korytka zanim przeczytałem twój post (nieukrywam, że nie miałem zbytnio czasu i robiłe wszystko na szybkiego), więc toru jest ok 2-3cm. Ogólnie to wszystko wygląda tak : post-5512-1324593235_thumb.jpg post-5512-1324593243_thumb.jpg

W swojej odpowiedzi napisałeś, że mech trzymasz pod poziomem wody. Czyli mech mam zalać i cały czas trzymac go pod wodą? Bo z twojej odpowiedzi tak wynika, a nigdy nie słyszałem, żeby ktoś tak hodował :D

Odnośnik do odpowiedzi

Do mojego mchu nalewam wody powyżej jego poziomu ok 1 cm. Sphangnum dobrze czuje się okresowo zalany. Nalej wody i uzupełnij jak wyparuje. Musisz to robić na czuja.

Ps. Przepraszam za błędy i chaos ale pisze z telefonu.

Odnośnik do odpowiedzi

treoche rady powyżej dziwia... nie ma co przelewac mchu, pamietaj ze teraz masz srednie mozliwsoci wietrzenia i szybko zgnije. Mech jak to mech potrafi sam dobrze magazynowac wilgosc wiec niema co go zalewac w nadmiarze, spryskanie raz na pewien czas zeby nie wysechl powinno wystarczyc. Jak chcesz otrzymac smierdzaca pake w ktotkim czasie zalecam zalewanie jak kolega radzil na 1-2cm mchu ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Mój edit jakoś nie doszedł do skutku. (pisałem z telefonu).

Mój mech stoi na dworze i stoi cały czas zalany. Jeżeli będziesz go trzymał w domu to lej wodę do wysokości torfu i spryskuj mech. Myślę, że jak będziesz trzymać mech pod wodą to nic się nie stanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, a więc jest tak radziliście - mech nie stoi w wodzie a jedynie torf, na którym jest położony. Mech spryskuje raz dziennie, jednak mam 2 pytania:

1. - Wyczytałem, że mech lubi być okresowo zalany - czy o tej porze roku także oraz jak często?

2. - Po jakim czasie będzie widać, że mech się przyjął - tzn. zacznie wypuszczać nowe "gałązki"?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.