Skocz do zawartości

Sphagnum

Bondzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zauważyłem, że mech najwyraźniej się przyjął bo już troszkę podrósł do góry, a z łodygi (zapewne jest ich więcej), która leżała na torfie wyrastają nowe roślinki. Jednak mam jedno pytanie - otóż staram sie pilnować, aby poziom wody był stale utrzymywany na wysokości powierzchni torfu i czasem po spryskaniu odlewam go za pomocą strzykawki. Wyszułem jednak, że gdy to robię z wody dobiega nieprzyjemny zapach. Czy to normalne?

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chodzi o to, że torf jest dobrej firmy - Hollas'u. Nie wiem czy trafiłem na pechowy worek, czy co... Po zastosowaniu tego torfu w doniczkach z muchołówkami pojawiła się pleśń, ale było o tym w odrębnym temacie. Oto zdjęcie zastosowanego torfu: post-5512-1325534809_thumb.jpg Co polecacie teraz robić?

Edytowane przez Bondzio
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ten worek pochodzi z partii z roku 2011 to jest duża szansa, że nie nadaje się na nasze potrzeby. Okazało się, że w zeszłym roku poszła partia torfu, tej firmy, tragicznej jakości. Ja i Krzysiek miałem okazję porównać próbkę z 2010 roku i z 2011. Ten z 2011 roku jest tragiczny.

Odnośnik do odpowiedzi

A powracająć jeszcze do zalewania - skoro mech to lubi to pomyślałem, że mógłbym go zalac np. na jeden dzień i wodę zlać, tyle czy mogę tą wodę później wykorzystać? - pytam ponieważ każdy wie, że torf zmienia pH wody, a sphagnum jest wrażliwe na zmiany. Co o tym sądzicie?

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam!

Jutro wybieram się do akwarystycznego zamówić kuwetę do mchu. Pomierzyłem sobie szerokość, długość, jednak zastanawiam się cały czas nad wysokością - co wy na to? I pytanie nr. 2 czy warto zainwestować w szybę, którą mógłbym nakryc górę kuwety, by zmniejszyć parowanie? (oczywiście nie byłaby zakryta cały dzień, ale jakąś część dnia)

Co wy na to?

Edytowane przez Bondzio
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Bondzio a gdzie zakupiłeś taką kuwetę przezroczystą (mógł byś podać jej wymiary i cenę)

a gdzie zakupiłeś mech

Ja osobiście mam mech na keramzycie nie daję papki torfowej; jak koledzy wcześniej pisali normalnie zalewam sam keramzyt a od czasu do czasu zalewam cały mech (średnio raz na trzy tygodnie)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Sorki, że dopiero teraz odpisuję, ale dosyć długo nie zaglądałem na forum. Wymiary kuwety to 45x15x15. Zapłaciłem za to 10 zł, a właściwie tyle miałem zapłacić, bo w akcie zamieszania sprzedawca policzył mi za to 30zł, a ja nawet się nie kapnąłem. Kuwetę zamówiłem w sklepie zoologicznym, bo przecież jest to nic innego jak akwarium klejone na zamówienie. Myślę, że zmieścisz sie w przedziale cenowym +/- 15zł za rozmiwary takie jak moje.

Mech zamawiałem u jednego z forumowiczów - jednak jest to najlepsze źródło. W internecie pełno jest tematów na to jakiej jakości jest mech zamawiany w sklepach internetowych, czy tez hodowców, o których nie masz zielonego pojęcia. Zamawiając przez forum od 'jednego ze swoich' takie ryzyko jest minimalne.

Mam jeszcze pytanie do innych hodowców mchu sphagnum. Czy mogę swoją kuwetę przykryć szybą, tak by stworzyć "pomieszczenie" zamknięte z czterech stron lub też delikatnie uchylone z jednej ze stron? Pisaliście o zalewaniu mchu wodą i heja, jednak obajwiam się, że póki co przy braku intensywnego światła słonecznego w połączeniu z całkowitym zalaniem da mi to tylko zgniliznę.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje akwarium w którym rośnie mech przykryłem szybą, ale zostawiam zawsze mały lufcik (2-3cm). Co jakiś czas otwieram całkiem żeby się przewietrzyło. Nie wiem czy jest sens zalewać cały mech. Jeśli zapewnisz wysoką wilgotność (a w akwarium jesteś wstanie to zapewnić) to mech będzie Tobie rosnąć jak na drożdżach, kiedy będzie tylko na spodzie trochę wody. Kilka razy w dniu możesz jeszcze spryskać taką mgiełką z spryskiwacza do kwiatków. Wiem, są różne techniki, ale u mnie ta się sprawdza :)

Edytowane przez leoj
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.