jarher Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 Mam pytanie. Mamy prawie koniec grudnia a mój tłustosz (moranensis) nie kwapi się do wypuszczania rozety zimowej, ograniczył jedynie troszkę wzrost. Moim zdaniem ma odpowiednie warunki do zimowania: chłodny pokój, obniżoną temperaturę na parapecie i naturalny o tej porze krótszy dzień. Czy to jest normalne? Czy może stan zimowania może dopiero nadejść? Cz może po prostu czasem nawet meksykańskie nie wchodzą w stan spoczynku (mam na myśli warunki bardziej hodowlane niż naturalne). Może ktoś ma podobny przypadek? To mój pierwszy tłustosz, przed pierwszym zimowaniem więc nie mam żadnych doświadczeń z tym gatunkiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Moje P.moranensis też zawsze tak mają. Wytwarzają dużo mniej nowych liści i są trochę mniejsze. I to jest ich zimowanie. Nie każdy gatunek meksykański wytwarza dwie rozety jak np. P. gypsicola. Są też takie gatunki jak P. gigantea, czy emarginata, u których praktycznie zupełnie nie widać oznak zimowania. W naturze, w Meksyku, tłustosze występują w bardzo różnych warunkach i mają często bardzo różne wymagania w uprawie. Jeśli jednak masz trochę niższą temperaturę i mniej światła to twój tłustosz z pewnością już odpoczywa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi