Skocz do zawartości

P. moranensis nie zimuje.

jarher

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Mamy prawie koniec grudnia a mój tłustosz (moranensis) nie kwapi się do wypuszczania rozety zimowej, ograniczył jedynie troszkę wzrost. Moim zdaniem ma odpowiednie warunki do zimowania: chłodny pokój, obniżoną temperaturę na parapecie i naturalny o tej porze krótszy dzień. Czy to jest normalne? Czy może stan zimowania może dopiero nadejść? Cz może po prostu czasem nawet meksykańskie nie wchodzą w stan spoczynku (mam na myśli warunki bardziej hodowlane niż naturalne). Może ktoś ma podobny przypadek? To mój pierwszy tłustosz, przed pierwszym zimowaniem więc nie mam żadnych doświadczeń z tym gatunkiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Moje P.moranensis też zawsze tak mają. Wytwarzają dużo mniej nowych liści i są trochę mniejsze. I to jest ich zimowanie. Nie każdy gatunek meksykański wytwarza dwie rozety jak np. P. gypsicola. Są też takie gatunki jak P. gigantea, czy emarginata, u których praktycznie zupełnie nie widać oznak zimowania. W naturze, w Meksyku, tłustosze występują w bardzo różnych warunkach i mają często bardzo różne wymagania w uprawie. Jeśli jednak masz trochę niższą temperaturę i mniej światła to twój tłustosz z pewnością już odpoczywa :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.