Skocz do zawartości

Niezaaklimatyzowane dzbaneczniki w wielkosci produkcyjnej (3-7)cm

czosnal1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o pomoc w sprawie dzbaneczników. A więc chce kupic sobie hurtowo kilkanaście dzbaneczników niezaaklimatyzowanych w wielkości produkcyjnej ok (3-7)cm i nie wiem jakie podłoże jest dla nich najlepsze do rozsadzenia. Mam specjalny mix do dzbaneczników i nie wiem czy będą w nim dobrze rosły gdy je w nim rozsadzę. Jeśli jest jakieś lepsze podłoże to powiedzcie jakie? z góry dzięki za odpowiedz

Odnośnik do odpowiedzi

Przy aklimatyzacji używamy czystego, suszonego sphagnum, oraz wielkodoniczek- po 2 miesiącach rośliny mają najczęsciej w pełni przerośniętą bryłę korzeniową i nadają się do rozsadzenia do doniczek fi 7cm, które wystarczą im na kolejny rok- tu już typowe podłoże do dzbaneczników ;)

O wiele ważniejsze są warunki- terrarium i sztuczne oświetlenie. Wtedy nie ma ŻADNYCH problemów i straty pozostają na poziomie 1-2%.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli najpierw wsadzamy je do jednej doniczki w suchym torfie sphagnum który[podlewamy :) ] i po dwóch miesiącach gdy ich korzenie się rozrosną rozsadzamy je oddzielnie w doniczki?

Edytowane przez czosnal1
Odnośnik do odpowiedzi

18689033764b5fe18179ee0.jpg

Używamy takich doniczek podczas aklimatyzacji, oczywiście może to być również jedna większa- tak samo jak i rośliny mogą być od razu posadzone do większych doniczek- z normalnym podłożem, tylko owinięte dolne części pędu w LFS ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.