czosnal1 Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Witam, proszę o pomoc w sprawie dzbaneczników. A więc chce kupic sobie hurtowo kilkanaście dzbaneczników niezaaklimatyzowanych w wielkości produkcyjnej ok (3-7)cm i nie wiem jakie podłoże jest dla nich najlepsze do rozsadzenia. Mam specjalny mix do dzbaneczników i nie wiem czy będą w nim dobrze rosły gdy je w nim rozsadzę. Jeśli jest jakieś lepsze podłoże to powiedzcie jakie? z góry dzięki za odpowiedz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Ja trzymam dzbanki w czystym, żywym sphagnum, ale są one w dużej wilgotności. Przy niższej wilgotności lub zbyt rzadkim podlewaniu sphagnum bardzo szybko wysycha, więc zależy w jakich warunkach będą dzbanki : ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Przy aklimatyzacji używamy czystego, suszonego sphagnum, oraz wielkodoniczek- po 2 miesiącach rośliny mają najczęsciej w pełni przerośniętą bryłę korzeniową i nadają się do rozsadzenia do doniczek fi 7cm, które wystarczą im na kolejny rok- tu już typowe podłoże do dzbaneczników O wiele ważniejsze są warunki- terrarium i sztuczne oświetlenie. Wtedy nie ma ŻADNYCH problemów i straty pozostają na poziomie 1-2%. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czosnal1 Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Czyli najpierw wsadzamy je do jednej doniczki w suchym torfie sphagnum który[podlewamy ] i po dwóch miesiącach gdy ich korzenie się rozrosną rozsadzamy je oddzielnie w doniczki? Edytowane 28 Grudnia 2011 przez czosnal1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Używamy takich doniczek podczas aklimatyzacji, oczywiście może to być również jedna większa- tak samo jak i rośliny mogą być od razu posadzone do większych doniczek- z normalnym podłożem, tylko owinięte dolne części pędu w LFS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czosnal1 Napisano 29 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2011 Oka , wielkie dzięki:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi