Skocz do zawartości

Kącik problemów niekonwencjolanych - skorupa kokosa

Nathrae

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Ostatnio zainwestowałem w zakup kokosa i postanowiłem, że z jego skorupy zrobię sobie gustowną doniczkę dla mojej Alicji albo Capensis :). Grubo ponad godzina męczarni, żeby skorupa pękła tak, by kształt był w miarę doniczkowaty… Ale to nie jest tu najważniejsze. W każdym razie – mam tę skorupę i chciałbym się dowiedzieć, co mam z nią zrobić by nie pleśniała/gniła/porastała grzybem/glonami/śmierdziała/łapała robaków/i-wiele-innych-niepożądanych-rzeczy. Niniejszym kącik problemów niekonwencjonalnych uważam za otwarty :P.

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale nie, bo to wbrew pozorom jest dyskusja o roślinach, a nie o jakiś innych sprawach nie związanych z roślinami. Zrobi otwory wiertarką na dnie lub wsadzi dzbanka, który pobiera wode od góry, a nie poprzez podsiąkanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Ponad dwie godziny piłowania zardzewiałym brzeszczotem, ale mam rezultaty. Piękna połówka kokosa, wypsikana topsinem celem wyeliminowania potencjalnych grzybów. Ale mam kolejny problem - jak ja mam to zrobić, by taka "doniczka" stała w miejscu, a nie kulała się z jednego końca parapetu na drugi. Ktoś ma jakieś pomysły?

Odnośnik do odpowiedzi

No też nad tym myślałem. Na parapeciku to będzie działało, ale np. na balkonie wiatr może przewrócić roślinkę i zrobić jej ała. Jakby uciął tak, by bylo stabilne, to cały torf by się wysypał.

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pleśni, to weź wygotuj skorupę kokosa w mocno stężonym roztworze soli przez kilkadziesiąt minut, potem wypraż w piekarniku w temperaturze około 180 C również przez kilkadziesiąt minut, powinno zpobiec pleśnieniu. Jednak jako doniczka to raczej trudny do wykonania pomysł. Może spróbuj z drugiej łupiny kokosa zrobić coś w rodzaju podstawki i połącz na stałę z częścią "doniczki" może coś z tego wyjdzie czego Ci życzę :cool:

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zrobić podkładkę pod kokosa z modeliny. Ulepisz, srobisz otwory by woda napływała i zgodnie z instrukcją przypieczesz w piekarniku to się utwardzi i nie rozpłynie w wodzie.

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to powinnaś wymoczyć to w roztworze soli... Potem wyprażyć w piekarniku... A na koniec polecam od środka jakimś lakierem akrylowym walnąć :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.