Marrom Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Wcześniej już wspominałem o pogorszeniu jakości polecanego od kilku lat torfu kwaśnego AURA-HOLLAS. Dokładnie chodzi o ten oto torf: Zdjęcie autorstwo: Bondzio Okazuje się, że torf był jakościowo bardzo dobry do roku 2010. Partia z roku 2011 była tragiczna. Wraz z Krzyśkiem Ciesielskim (Cephalotus) porównaliśmy produkty z 2010 roku i 2011r. Okazuje się, że są one znacząco różne, a partia z roku 2011 kompletnie nie nadaje się do uprawy roślin owadożernych. Zalecamy szczególną ostrożność w zakupie tego torfu w 2012 roku. Co w zamian? Nie wiemy. Sami jesteśmy zmuszeni szukać jakiejś alternatywy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Osobiście używam torfu Athena z 2011 z którego jestem w miarę zadowolony ale niech reszta się wypowie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Także zauważyłem że 'Hollas' zdziadział! Proponuję kupować teraz torf firmy 'Hartmann'. Zakupiłem kilka mies. temu worek 80l torfu 'Hartmann' i muszę przyznać że jestem mile zaskoczony- lekko włóknisty, zero glonów, zero pleśni itp...! Roślinom też chyba pasuje bo wyglądają na szczęśliwe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Sam właśnie zauważyłem że z tamtego roku coś nie bardzo był ten torf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Muszę powiedzieć, że hollas się pogorszył, jednak ja używałem hollas AB ( taki w czarnym worku). Może nie jest jakiś tragiczny, ale gorszy niż ten co miałem wcześniej Ostatnio jak robiłem zakupy u Alberta to kupiłem kilka litrów jego torfu ( bo więcej nie potrzebowałem) i jestem zadowolony ( jednak jak mówiłem dla większych upraw na dłużej coś takiego się nie opłaca) Na ten rok będę potrzebował z 150L do torfowiska i zastanawiałem się nad torfem athena, ale nie mogłem go znaleźć ( bo jak czytałem jest w OBI). Jak nie znajdę to chyba znowu kupię hollasa i powiem jak teraz z nim jest @ down mi pleśniał jedynie tylko przy rozmnażaniu z liści itp ( dlatego przeniosłem się na watę), ale jak miałem normalnie na powietrzu to tylko w niektórych doniczkach się pojawiała pleśń ( wystarczyło "zdrapać" i był spokój) teraz jak mam jeszcze część roślin w tym torfie w domu to pleśń częściej się pokazuje, ale nic praktycznie nie robi Widzę, że na nowo trzeba będzie szukać dobrego torfu, bo dobry nie starczy, musi być najlepszy Ważne by rośliny wytrzymały te kilka miesięcy i sezon przesadzanie się zacznie Aha bym zapomniał. Czytałem, że jeszcze torf karaski-czy jakoś tak-jest dobry, ale gdzie go kupić ?? Edytowane 8 Stycznia 2012 przez VanDreyer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Mam teraz torf Hollas właśnie w czarnym worku (AB). Kupiony w 2011. Nie jest to pierwsza liga zdecydowanie... Ma tendencje do pleśnienia. Jest pulchny - to chyba jedyny plus. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Kiedy miałem dostęp do torfu Athena, był on doskonały. Teraz nie wiem jaki jest, ale zaczynam za nim tęsknic. Niestety w Żarach już go nie ma, a szkoda. Dzięki za propozycje, bo nie mam u siebie alternatyw, muszę szukać poza swoim miastem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Athene kupowałem w Leroy Merlin Kraków ale czy nie pogorszył się od wakacji tak jak Hollas trudno powiedzieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2012 latos333 napisał: Także zauważyłem że 'Hollas' zdziadział! Proponuję kupować teraz torf firmy 'Hartmann'. Zakupiłem kilka mies. temu worek 80l torfu 'Hartmann' i muszę przyznać że jestem mile zaskoczony- lekko włóknisty, zero glonów, zero pleśni itp...! Roślinom też chyba pasuje bo wyglądają na szczęśliwe Sam rozglądam się za tą firmą ale niestety nie widzę blisko siebie (Zielona Góra i okolice) żadnego przedstawiciela handlowego. Gdzie go kupujesz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) U mnie z Hartmannem było różnie. Pierwszy worek był średniej jakości. Drugi kupiony w zeszłym roku o dziwo nie sprawia żadnych niespodzianek. Kilka miesięcy temu zastosowałem go do mieszanki dla dzbaneczników i sprawuje się rewelacyjnie. Kupuję w zwykłym ogrodniczym. Nie ma nawet problemów z zamówieniem większej ilości przez sklep. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2012 Jaras napisał: U mnie z Hartmannem było różnie. Pierwszy worek był średniej jakości. Drugi kupiony w zeszłym roku o dziwo nie sprawia żadnych niespodzianek. Czyli pozostaje loteria. Jaras napisał: Kupuję w zwykłym ogrodniczym. Nie ma nawet problemów z zamówieniem większej ilości przez sklep. W takim razie trzeba będzie się rozglądać i pytać u siebie Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Marrom napisał: Sam rozglądam się za tą firmą ale niestety nie widzę blisko siebie (Zielona Góra i okolice) żadnego przedstawiciela handlowego. Gdzie go kupujesz? Ja kupowałem na giełdzie kwiatowej we Wrocławiu. W sumie mieszkamy nie tak daleko od siebie. Wkrótce powinienem być we Wrocku to mogę ci wziąć worek, czy ile tam chcesz... Jak masz jakiś pomysł jak to technicznie zorganizować to czkam na propozycje, najlepiej na PW Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2012 latos333 napisał: Ja kupowałem na giełdzie kwiatowej we Wrocławiu. W sumie mieszkamy nie tak daleko od siebie. Wkrótce powinienem być we Wrocku to mogę ci wziąć worek, czy ile tam chcesz... Jak masz jakiś pomysł jak to technicznie zorganizować to czkam na propozycje, najlepiej na PW Dzięki za chęci Na razie popatrzę i popytam u siebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsunami Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 +1 dla torfu Athena (kupiony w 2011r). Żadnych problemów. Cena ok 9,90. Dostępny w Leroy Merlin Kraków, Sosnowiec, Katowice. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarher Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 A co ze sterluxem w workach 20 l., też jest to produkt hollas. Ma ktoś jakieś porównania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi