Skocz do zawartości

Torf - AURA- HOLLAS - UWAGA! Pogorszenie jakości !

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja stosuję Kroena. Lubi się zbrylać, miałem trochę problemów z pleśnią, ale teraz ustało. Już mi się skończył, więc na dniach pojadę do lerłamerlę i zobaczę jak z torfem. :)

Pozdrawiam

PS. Stosuję go też jako podłoże w terrarium. Po zalaniu gorącą wodą jest ok. W wysokiej wilgotności nie pleśnieje.

Edytowane przez Grzesiu881
Odnośnik do odpowiedzi

Prawisz, że kronen dobry?? Mocno się zbryla? Czy nada się do pigmejek, dzbanków itd? Mocno zmielony czy cos? pytam bo w ogrodniczym obok jest właśnie kronena 80L za 9 zł. Opłaca się kupić, czy jednak przy przesuszeniu zbyt mocno się zbryla ? :D

Odnośnik do odpowiedzi

Do normalnych roslin ( czytaj rosiczki muchołówki tłustosze) robię torf:żwirek:perlit. Uniwersalna mieszanka to 4:2:1, ale proporcje zmieniają się w zależności czego potrzebuje roslina np. do tłustoszy więcej pelitu, ale ostatnio używam mniej torfu.. Czytałem że w mineralnych rosną wolniej, jednak są silniejsze. Do pigmejek o wiele więcej żwirku :) Do dzbanków albo sam torfowiec albo torf:gąbka/styropian:keramzyt:suszony torfowiec:perlit ( tu wszystkiego po trochu. Czasami dodaję jeszcze włókna i chipsów kokosowych :P) Czyli przy takich mieszankach nie powinno być problemów??

Edytowane przez VanDreyer
Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy miałem dostęp do torfu Athena, był on doskonały. Teraz nie wiem jaki jest, ale zaczynam za nim tęsknic. Niestety w Żarach już go nie ma, a szkoda. Dzięki za propozycje, bo nie mam u siebie alternatyw, muszę szukać poza swoim miastem.

Trochę offtopując, to swego czasu widziałem właśnie Athenę w dziale ogrodniczym Auchan w Zielonej Górze. Kawałek jest od Żar, ale zawsze można sprawdzić przy jakiejś okazji. ;-) No i Leroy Merlin - na dniach sprawdzę, co też mają w ofercie, bo być może sam będę potrzebował torfu. :-)

Edit:

W Leroy Merlin jest właśnie Athena jakby co. :-)

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

I jak ci rosną dzbanki i inne rośliny w tym torfie? Aha i bym zapomniał. Jak zachowuje się pod wodą, całkiem zalany?

Dzbanki rosną super. Zalany zachowuje się dobrze, hoduje na nim mech torfowiec. Od czerwca woda sięga grubo ponad poziom torfu :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o sterlux 20l to potwierdzam, że strasznie pleśnieje, mówię oczywiście o produkcji z zeszłego roku bo wcześniej nie miałem z nim problemów.

Po przejrzeniu forum zdecydowałem się na KARASKĘ Torf wysoki mielony ogrodniczy pH w H2O 3,0-4,0. Po jakiś trzech miesiącach używania, mogę ten torf polecić z czystym sumieniem, żadnych problemów z pleśnieniem, rośliny dobrze rosną. Jest on dość łatwo dostępny w dobrych sklepach ogrodniczych, niestety ja musiałem kupić opakowanie 80l bo mniejszego nie udało mi się dostać (jest dostępny także w opakowaniu 10l). Link: http://www.karaska.pl/oferta.html

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście jestem zdania, że wszystkie torfy dostępne obecnie na polskim rynku w marketach odbiegają w znacznym stopniu od tak pożądanej przez nas wysokosphagnowej jakości. Na chwilę obecną moim zdaniem z produktów dostępnych w niektórych marketach trzyma w miarę poziom Hartmann, nie wiem jak jest teraz, ale były kiedyś takie biało-czerwone worki, torf w nich był dość dobrej jakości choć było w nim dość sporo frakcji obcych.

Obecnie trzymam się tylko produktów pochodzenia skandynawskiego, bądź z Estonii np. Kekkila bądź Hawita, ale niestety firmy takie z racji specyfiki produkcji pod odbiorców hurtowych nie udostępniają z reguły podłóż w opakowaniach mniejszych niż 250 l.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei zaopatruję się w Niemczech w torf Schreber's. Torfu Atheny używałem na samym początku zabawy z owadożerami, potem był Wokas i z obu nie byłem jakoś szczególnie zadowolony, choć Wokas wydał mi się nieco lepszy. Nie były tragiczne, ale w zimie i tak nie obywało się bez Topsinu. Oczywiście teraz te torfy mogą być zupełnie inne (zarówno na plus jak i na minus), co pokazuje przykład hollasowej Aury.

Zresztą u mnie jest tylko jeden większy sklep ogrodniczy, który miał torf, więc nie miałem zbytniego wyboru :-) Brałem taki, który akurat mieli.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
Gość tekkno
Po przejrzeniu forum zdecydowałem się na KARASKĘ Torf wysoki mielony ogrodniczy pH w H2O 3,0-4,0. Po jakiś trzech miesiącach używania, mogę ten torf polecić z czystym sumieniem, żadnych problemów z pleśnieniem, rośliny dobrze rosną. Jest on dość łatwo dostępny w dobrych sklepach ogrodniczych, niestety ja musiałem kupić opakowanie 80l bo mniejszego nie udało mi się dostać (jest dostępny także w opakowaniu 10l). Link: http://www.karaska.pl/oferta.html

Kupiłem dzisiaj ten torf. Czy to o ten dokładnie chodzi?

http://www.torf.com.pl/torf_kwasny.html

Karaska Torf Wysoki Mielony Ogrodniczy pH 3.0-4.0 worek 10 l za 3,50 zł.

Pytam, bo ma wątpliwości czy przesadzać do niego muchołówki i dzbanki. Torf wygląda "ziemiasto". Jest raczej czarny (jak zwykła ziemia kwiatowa) :P , na pewno nie jest włóknisty jak torf sphagnum'owy.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ten kupiłem, nadal nie mam żadnych problemów z pleśnią, rośliny dobrze rosną. Fakt jest faktycznie mało włóknisty ale myślę, że jest po prostu mocno zmielony. Do dzbaneczników dodałbym jednak do torfu jednak perlit, a do muchołówki trochę żwiru kwarcowego.

Edytowane przez Krzyst
Odnośnik do odpowiedzi