Skocz do zawartości

Wysyłka tłustosza - rozeta letnia i zimowa

sphagnum

Rekomendowane odpowiedzi

Może pytanie trochę dziwne, ale czy istnieje spora różnica pomiędzy procesem aklimatyzacji po przesyłce tłustosza, który aktualnie ma rozetę letnią a tym, który prezentuje rozetę zimową? Innymi słowy, czy tłustosz w rozecie zimowej gorzej zniesie przesyłkę i aklimatyzację?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Słuchajcie,akurat ja wysyłam ich "trochę".Wiele osób uważa,że wysłać można tylko bez doniczki.Otóż przyjechały do mnie tłustosze,które były zapakowane w mokry papier toaletowy i niemal wszystkie padły od razu.Były malutkie.Nie mam już żadnego.

Natomiast ludzie proszą mnie nie rozumiejąc chyba jak trudno wysłać tłustosza w doniczce,abym im wysyłała z doniczką,więc robię tak: Folią owijam doniczkę i podłożerośliny starając się dokładnie pod liśćmi ułożyć folię.Robię to zapałką i przyklejam folię taśmą do doniczki.Gniotę leciutko wilgotny ręcznik papierowy,układam na roślinę i przykrywam drugą doniczką jednakowego rozmiaru,albo kawałkiem plastikowej butelki.Lubię gdy są dziurki i dochodzi powietrze.Wtedy przyklejam doniczki do siebie.Ręcznik ma być w takiej ilości,aby roślina się nie dusiła i nie oderwała.Ma być przytrzymana w doniczce.

Co do rozmnażania.Kiedyś z letnich liści urosły mi tłustosze szybciej i więcej. ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.