sphagnum Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Może pytanie trochę dziwne, ale czy istnieje spora różnica pomiędzy procesem aklimatyzacji po przesyłce tłustosza, który aktualnie ma rozetę letnią a tym, który prezentuje rozetę zimową? Innymi słowy, czy tłustosz w rozecie zimowej gorzej zniesie przesyłkę i aklimatyzację? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Nie wydaje mi się. Rozumiem, że masz na myśli tłustosze meksykańskie. Jedyne ryzyko to kruchość rozety spoczynkowej, ale tłustosze z zasady są kruche i delikatne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Dokładnie. Ale jeśli się rozpadnie podczas podróży to żadna krzywda. Łatwo rozmnożyć tłustosza przez te urwane listki. Z zimowych chyba jeszcze łatwiej niż z letnich. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2012 Tak, chodziło o meksykańskie. :-) Dziękuję serdecznie za odpowiedzi! :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Słuchajcie,akurat ja wysyłam ich "trochę".Wiele osób uważa,że wysłać można tylko bez doniczki.Otóż przyjechały do mnie tłustosze,które były zapakowane w mokry papier toaletowy i niemal wszystkie padły od razu.Były malutkie.Nie mam już żadnego. Natomiast ludzie proszą mnie nie rozumiejąc chyba jak trudno wysłać tłustosza w doniczce,abym im wysyłała z doniczką,więc robię tak: Folią owijam doniczkę i podłożerośliny starając się dokładnie pod liśćmi ułożyć folię.Robię to zapałką i przyklejam folię taśmą do doniczki.Gniotę leciutko wilgotny ręcznik papierowy,układam na roślinę i przykrywam drugą doniczką jednakowego rozmiaru,albo kawałkiem plastikowej butelki.Lubię gdy są dziurki i dochodzi powietrze.Wtedy przyklejam doniczki do siebie.Ręcznik ma być w takiej ilości,aby roślina się nie dusiła i nie oderwała.Ma być przytrzymana w doniczce. Co do rozmnażania.Kiedyś z letnich liści urosły mi tłustosze szybciej i więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi