Skocz do zawartości

wysiew rosiczki

dzbanecznik*rosiczka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy .

I mam pytanie jak wysiewać te podane po niżej odmiany rosiczek

Rosiczka Drosera natalensis

Rosiczka Drosera madagascariensis

Rosiczka Drosera capensis

Napiszcie mi jak je wysiewać i o której porze roku za ile miesięcy

i czy doniczkę wsadzić do woreczka jak poradzili mi na innych forum .

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz wiele przeczytać o tym na forum.

Capensis można siac o każdej porze roku, choć w moim temacie pod twoim poradzono mi, bym siał capensis na wiosnę (choć i tak teraz zasieję, a jakby nie wyszło, to będę jeszcze siać w wiosnę).

Co do pozostałych - nie wiem.

Czytałem o tym, że można folię nałożyć na doniczkę i porobić dziurki, jest wtedy większa wilgotność i ja tak zrobię.

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :)

Jeśli nie doświetlasz roślin to lepiej wysiewać dopiero na wiosnę, bo jest cieplej i więcej światła :) Akurat gatunki jakie podałeś to jedne z najpopularniejszych i nawet jakbyś wysiał teraz może by wzeszły, ale:

1. możliwe, że mniej wykiełkuje

2. będą słabo rosły

3. możliwy atak pleśni

Wysiewasz układając nasiona na torfie i nie przysypujesz. Ja nigdy nie przykrywałem żadną szybką, folią, torebką itd. Czemu? Uważam, że to niepotrzebne, a jest wysokie ryzyko pojawienia się pleśni. Już samo to, że nasiona leżą na stale mokrym torfie dostarcza odpowiedniej wilgotności :)

No to jak mówiłem: bierzesz doniczkę, wsypujesz do niej torfu, namaczasz ( wsadzasz doniczkę z torfem do wody i czekasz aż będzie błotko lekkie i wyciągasz, a jak zobaczysz że torf lekko "siadł" możesz dać jeszcze trochę i znowu namoczyć. Można też najpierw namoczyć torf np. w misce i dopiero dawać w doniczki :D), wysiewasz na wierzch ( 1. Sypiesz jak pieprz lub 2. delikatnie przenosisz igłą, patyczkiem nasiona na torf - to jednak dużo czasu zabiera i bardziej opłacalne przy "rarytasach"), dajesz na podstawkę z wodą ( destylka, deszczówka, RO3 - tą samą której użyłeś do namaczania), ustawiasz w słonecznym miejscu :)

PS.: Mam nadzieję, że się rozczytasz.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem, są to jedne z najpopularniejszych rosiczek i raczej każdy zaczynał właśnie od nich :)Wszystkie informacje można znaleźć na forum ( tym lub drugim) lub na stronach innych użytkowników- każdy napisze ci praktycznie to samo.

Odnośnik do odpowiedzi

To było stwierdzenie czy pytanie?? :D Jeśli pytanie to mogę odpowiedzieć... Tak, Jest łatwa. Przecież piszemy wszyscy, a nawet jakbyś zajrzał do opisów roślin nie musiałbyś się pytać. Aha czemu zakładasz dwa tematy o praktycznie tym samym pytaniu?? I prośba taka- patrz na daty w tematach bo jak widziałem to odpowiadasz na pytanie ( już nie aktualne) 2 miesiące od ostatnie wpisu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.