dzbanecznik*rosiczka Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Witam jestem tu nowy . I mam pytanie jak wysiewać te podane po niżej odmiany rosiczek Rosiczka Drosera natalensis Rosiczka Drosera madagascariensis Rosiczka Drosera capensis Napiszcie mi jak je wysiewać i o której porze roku za ile miesięcy i czy doniczkę wsadzić do woreczka jak poradzili mi na innych forum . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Możesz wiele przeczytać o tym na forum. Capensis można siac o każdej porze roku, choć w moim temacie pod twoim poradzono mi, bym siał capensis na wiosnę (choć i tak teraz zasieję, a jakby nie wyszło, to będę jeszcze siać w wiosnę). Co do pozostałych - nie wiem. Czytałem o tym, że można folię nałożyć na doniczkę i porobić dziurki, jest wtedy większa wilgotność i ja tak zrobię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 Aty masz jakieś nasiona jak tak to jakie odmiany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Cześć Jeśli nie doświetlasz roślin to lepiej wysiewać dopiero na wiosnę, bo jest cieplej i więcej światła Akurat gatunki jakie podałeś to jedne z najpopularniejszych i nawet jakbyś wysiał teraz może by wzeszły, ale: 1. możliwe, że mniej wykiełkuje 2. będą słabo rosły 3. możliwy atak pleśni Wysiewasz układając nasiona na torfie i nie przysypujesz. Ja nigdy nie przykrywałem żadną szybką, folią, torebką itd. Czemu? Uważam, że to niepotrzebne, a jest wysokie ryzyko pojawienia się pleśni. Już samo to, że nasiona leżą na stale mokrym torfie dostarcza odpowiedniej wilgotności No to jak mówiłem: bierzesz doniczkę, wsypujesz do niej torfu, namaczasz ( wsadzasz doniczkę z torfem do wody i czekasz aż będzie błotko lekkie i wyciągasz, a jak zobaczysz że torf lekko "siadł" możesz dać jeszcze trochę i znowu namoczyć. Można też najpierw namoczyć torf np. w misce i dopiero dawać w doniczki ), wysiewasz na wierzch ( 1. Sypiesz jak pieprz lub 2. delikatnie przenosisz igłą, patyczkiem nasiona na torf - to jednak dużo czasu zabiera i bardziej opłacalne przy "rarytasach"), dajesz na podstawkę z wodą ( destylka, deszczówka, RO3 - tą samą której użyłeś do namaczania), ustawiasz w słonecznym miejscu PS.: Mam nadzieję, że się rozczytasz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 dziękuje bardzo.a jeżeli nasiona są ze zbiory z listopada to jak wysieje je dopiero w marcu to te nasiona wykiełkują.proszę o szybką odpowieć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 dziękuje bardzo.a jeżeli nasiona są ze zbiory z listopada to jak wysieje je dopiero w marcu to te nasiona wykiełkują.proszę o szybką odpowieć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Wymienione nasiona powinny mieć zdolność kiełkowania około 2 lat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 dziękuje za odpowieć a pan kiedyś wysiewał te wymienione na początku prze zemnie odmiany rosiczek ???? jak tak to kiedy je wysiać???? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Tak jak pisałem, są to jedne z najpopularniejszych rosiczek i raczej każdy zaczynał właśnie od nich :)Wszystkie informacje można znaleźć na forum ( tym lub drugim) lub na stronach innych użytkowników- każdy napisze ci praktycznie to samo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 a Rosiczka Drosera madagascariensis też jest łatwa w uprawie .pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 To było stwierdzenie czy pytanie?? Jeśli pytanie to mogę odpowiedzieć... Tak, Jest łatwa. Przecież piszemy wszyscy, a nawet jakbyś zajrzał do opisów roślin nie musiałbyś się pytać. Aha czemu zakładasz dwa tematy o praktycznie tym samym pytaniu?? I prośba taka- patrz na daty w tematach bo jak widziałem to odpowiadasz na pytanie ( już nie aktualne) 2 miesiące od ostatnie wpisu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Dzbanecznik rosiczka, odpowiedź piszemy z "dź" na końcu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Nie, nie siałem tychże rosiczek. Na poczcie czekają nasionka d. capensis. Opieram się na iwedzy zebranej na tym właśnie forum. Dzięki, VanDreyer, jeszcze pomyślę o tej folii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 6 Lutego 2012 Autor Share Napisano 6 Lutego 2012 Rosiczka D.capensis wykiełkowała po 3 tygodniach i 3 dni. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Mógłbyś opisać jak to zrobiłeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi