dzbanecznik*rosiczka Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Witam. Kupiłem sobie nasiona rosiczki i teraz ich nie będę wysiewał i czy one za 5 miesięcy wyrosną czy będą do wywalenie??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Jeśli w dniu zakupu nie miały "na liczniku" już kilku lat to nic im nie będzie za 5 miesięcy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 Przy zakupie miały 2-3 miesiące a będę je wysiewał za jakieś 2 miesiące zależy co będzie ze słońcem.pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Twoje nasiona- tak jak pisał Roman w innym temacie ( nie obrazisz się jak będę pisał po imieniu ??) będą kiełkować bez problemu od 1 do 2 lat ( zależy jak są przechowywane). Oczywiście % siewek będzie niższy, ale i tak przyzwoity. Edytowane 10 Stycznia 2012 przez VanDreyer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 dzięki za odpowieć .pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2012 Jak przechowywać nasiona rosiczki !!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Włóż do lodówki w woreczku strunowym - przy okazji zaliczysz stratyfikację. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Do lodówki ??? Edytowane 11 Stycznia 2012 przez Marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Tak, do lodówki. 12. Co to jest stratyfikacja ? Niektóre gatunki drosera wymagają przed wysianiem przeprowadzenia procesu stratyfikacji. Zazwyczaj jeśli jest taka konieczność to sprzedawca nasion powiadomi nas o tym. Proces stratyfikacji mimo kosmicznej nazwy polega po prostu na włożeniu nasion do lodówki (nie zamrażalki!) na okres około 8 tygodni. Po tym czasie możemy je posiać. Stratyfikacja spowoduje wykiełkowanie większej ilości drosera źródło EDIT: A jaką Ty rosiczkę masz? Edytowane 11 Stycznia 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Jego rosiczki nie potrzebują stratyfikacji. Dzbanecznik*rosiczka, mówiłem byś poczytał artykuły na stronie http://www.owadozery.pl/ to będziesz wiedział praktycznie wszystko. Nawet jak wpiszesz w szukaj też znajdziesz Zaoszczędzi to czasu wszystkim i nerwów wszystkim. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Dokładnie. Ja tu odpowiadam tylko dlatego, że w ciągu ostatnich dni dowiedziałem się o tych rzeczach na tym właśnie forum. Btw. jesli nie potrzebują, to znaczy, że nie mogą? Moge moje capensisy trzymać w lodówce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Owszem, przedłuży im to żywotność. Jak chcesz możesz dać, ale po co??? i tak długo wytrzymają w temp pokojowej Jeśli masz dużo nasion to gwarantuje ci że na początku nie będziesz wiedział co zrobić ze wszystkimi roślinami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Mam zasiane, ale to co zostało czeka w lodówce, a nuż oddam komuś... Powinniśmy zakończyć off topic. Edytowane 11 Stycznia 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2012 Będę miał około 200 nasion. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2012 Czyli jak mi zostaną jakieś nasiona to mam je wsadzić w woreczku strunowym do lodówki . Ile mogą tam być w tej lodówce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi