Skocz do zawartości

Zakażenie

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda sprawa nie dotyczy roślin owadożernych, ale chodzi o zakażenie pożywki. Otóż wysiałem nasiona storczyka na pożywkę Knudsona, po ok. miesiącu pojawiła się pleśń. Podobnie było z innymi pojemnikami. Z początku jest wszytko sterylne, a później nagle pojawia się kontaminacja . Sprawdzałem też czy to może pożywki zawierają jakieś zarodniki pleśni, ale nic się w nich nie ujawniło. Tak więc co może być przyczyną ? Dodam że w jednej chodzi sobie przeźroczysty robaczek, a całość jest od 2 tygodni sterylna :O

Odnośnik do odpowiedzi

Ile ml inhibitora/l?

Storczyki nie powinny mieć mikroorganizmów pod pokrywą nasienną jak zdarza się to np. w przypadku rosolistnika ;)

Jak stoisz ze sterylnością w pozostałych kulturach?

Jakie pojemniki?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż- jak widać tym razem coś naleciało do środka ;) Jeśli kontaminacja nie pojawiła się bezpośrednio na nasionach tylko przy ściance- obstawiam brudny pojemnik.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to już jest... niestety. Pomimo że się człowiek stara jak może, to się jakieś dziadostwo przypałęta. Czasem jakiś lekki ruch powietrza może coś nanieść.

Ja też nie mam profesjonalnych warunków i też się wściekam jak mi się coś zakazi...

Rozwiązanie jest takie:

- jeśli kontaminacja nie ogarnęła wszystkich nasion poprzekładaj zdrowe nasiona na nową pożywkę. Najlepiej do dwóch pojemników( zwiększy to szanse że w którymś kontaminacja znów się nie pojawi),

- następnym razem jak będziesz wprowadzał nasiona, jeden gatunek umieszczaj w 2-3 pojemnikach(powód- jak wyżej),

Ja stosuje taką metodę i nawet jak wystąpi kontaminacja, zawsze któryś pojemnik zostanie czysty i nie tracę danego gatunku ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.