tomfox8086 Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Co prawda sprawa nie dotyczy roślin owadożernych, ale chodzi o zakażenie pożywki. Otóż wysiałem nasiona storczyka na pożywkę Knudsona, po ok. miesiącu pojawiła się pleśń. Podobnie było z innymi pojemnikami. Z początku jest wszytko sterylne, a później nagle pojawia się kontaminacja . Sprawdzałem też czy to może pożywki zawierają jakieś zarodniki pleśni, ale nic się w nich nie ujawniło. Tak więc co może być przyczyną ? Dodam że w jednej chodzi sobie przeźroczysty robaczek, a całość jest od 2 tygodni sterylna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Wygląda na to że nasiona były źle wysterylizowane i przemycily jakiś syf. Dobrze by było jakbyś wrzucił jakieś zdjęcia... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomfox8086 Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Zdjęć niestety nie mam. Jeśli został jakiś syf w nasionach to czemu tak późno się ujawnił? Najdziwniejsze jest to że pleśń zawsze pojawia się przy ściance. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Ile ml inhibitora/l? Storczyki nie powinny mieć mikroorganizmów pod pokrywą nasienną jak zdarza się to np. w przypadku rosolistnika Jak stoisz ze sterylnością w pozostałych kulturach? Jakie pojemniki? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomfox8086 Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Inhibitora 0,5ml/l Pozostałe kultury tj. rosiczki, storczyki, brugmansie są całkowicie sterylne. Niektóre mają już kilka miesięcy i nadal jest wszytko OK. Pojemniki dwa różne, w obu pojawiła się pleśń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Cóż- jak widać tym razem coś naleciało do środka Jeśli kontaminacja nie pojawiła się bezpośrednio na nasionach tylko przy ściance- obstawiam brudny pojemnik. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomfox8086 Napisano 15 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2012 Wszystkie pojemniki sa jednorazowego użytku, przed nalaniem pożywki sterylizowane UV później dodatkowo przecierane alkoholem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Tak to już jest... niestety. Pomimo że się człowiek stara jak może, to się jakieś dziadostwo przypałęta. Czasem jakiś lekki ruch powietrza może coś nanieść. Ja też nie mam profesjonalnych warunków i też się wściekam jak mi się coś zakazi... Rozwiązanie jest takie: - jeśli kontaminacja nie ogarnęła wszystkich nasion poprzekładaj zdrowe nasiona na nową pożywkę. Najlepiej do dwóch pojemników( zwiększy to szanse że w którymś kontaminacja znów się nie pojawi), - następnym razem jak będziesz wprowadzał nasiona, jeden gatunek umieszczaj w 2-3 pojemnikach(powód- jak wyżej), Ja stosuje taką metodę i nawet jak wystąpi kontaminacja, zawsze któryś pojemnik zostanie czysty i nie tracę danego gatunku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomfox8086 Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2012 Dzięki za rady Czyste nasionka przeniosłem na nowe pożywki. Zostały jeszcze 4 pojemniki całkowicie sterylne więc jeszcze liczę na protokormy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi