Skocz do zawartości

Plamy na liściach

Kubaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie, czy nie wiecie może co jest powodem pojawienia się plam na liściach n.campanulata? Warunki nizinne, reszta dzbanków nie posiada takich plam, tylko ten gatunek. Poparzenia to raczej nie są, więc pozostaje jakiś szkodnik/grzyb/wirus :/

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/65ad0805c86857ad.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3678cc40b3de8e5.html

Odnośnik do odpowiedzi

Co jakiś czas gdy myje terraria mam ten sam problem. Za każdym razem gdy wyjmuje dzbanki (do zastępczego terra), to kilka wrażliwszych reaguje właśnie w ten sposób na zmianę warunków. Jeszcze żadna roślina mi od tego nie padła i nowe liście rosły już normalnie. w moim przypadku były to: N. bicalcarata, N. distillatoria, N. x kuchingensis, N. mirabilis var. echinostoma. Z tego co zauważyłem to jest to skutek zmiany wilgotności, a wystarczy tak naprawdę niedokładnie domknąć szybę w terrarium.

Odnośnik do odpowiedzi

Mech w nizinnym terra nigdy mi rośnie doskonale, zawsze jest taki czarny chyba temu że jest za ciepło, nie wiem znawcą nie jestem ale tak podejrzewam, bo w górskim terra bardzo ładnie rośnie. Rośliny zawsze zraszałem przy zapalonych świetlówkach od 2 lat, słońce tam za bardzo nie dochodzi. Rzeczywiście mógłby to być spadek wilgotności.

Odnośnik do odpowiedzi

Mech ma czarne końcówki, bo ma za małą wilgotność (tak było w moim terrarium, przed zaklejeniem jednej dolnej kratki -mech na dole niezbyt rósł u taj wyglądał, a po zaklejeniu - jest piękny. Na mojej campanulacie też pojawiają się takie plamki i jest mała żywotność liści).

Edytowane przez adamik55
Odnośnik do odpowiedzi

Twargor, ja mam podobne objawy przy przesadzaniu, gdy roślina są do pół godziny w niższej wilgotności. Jednakże liście wyglądają wtedy zupełnie inaczej, jakby pousychane po bokach.

Kubaa - moja campanulata miała bardzo podobne plamy na liściach jakiś czas temu, przestawiłem ją w miejsce gdzie nie jest zraszana przy silnym świetle i przeszło. Liście tego gatunku generalnie są delikatne. Nie wykluczałbym tu jednak także jakiegoś wirusa.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.