pollesek3 Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Hej. Kilka dni temu zobaczyłem że na uschniętych liściach N.Sanguinea pojawiło się coś dziwnego. Wcześniej TO COŚ osadziło się na starych liściach D.Paradoxa. Roślina padła. 1. Czy to pleśń, a jeśli nie to co? 2. Czy mogę użyć na to środka grzybobójczego, a jeśli nie to co mam zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Nie jest to przypadkiem pleśń szara? - http://pl.wikipedia.org/wiki/Szara_pleśń Czy na zielonych liściach także się pojawia, bo może wystarczy tylko wyciąć stare liście, które gnija i zapewniają tym samym doskonałą pożywkę dla pleśni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Pleśń jest tylko na starych liściach. Usunę je. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rapheel11 Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Mi też się wydaje,że to pleśń szara. A na pleśń to podobno ten TOPSIN jest dobry. Zresztą już możesz uciąć te stare liście,będzie ładniej to wyglądało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Liście ucięte. Spojrzałem na tą pleśń pod mikroskopem i jest identyczna do tej na wikipedi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Popsikaj Topsinem. Sprzedawany jest w pojemniczkach 5ml i większych i jedna buteleczka (5ml) starcza na 5l. Ja rozrabiałem na ok. 4l przy mocnej inwazji. Jeżeli pleśni nie masz na torfie (sprawdź to koniecznie) to po usunięciu starych liście nie powinno dziać się nic złego. Edytowane 14 Stycznia 2012 przez Bondzio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Nie na torfie niema pleśni. Dziękuję wszystkim za pomoc :3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi