Artistide Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Mam torf kupiony w zoologicznym jako podłoże do terrarium. Terrarium nawet nie mam. Zamierzam jutro (albo a w najbliższym czasie) zmierzyć pH tego torfu. Czy jeśli będzie za niskie/za wysokie, będę mógł je zmieszać z torfem o odpowiednim pH i hodować w nim rośliny? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 18 Stycznia 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoj Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Jeśli zmieszasz ten torf w taki sposób aby miał ph w okolicach 3,5-4,5 to moim zdaniem nie powinno być problemów. Pytanie tylko, czy ten torf do terrarium jest dobrej jakość i czy nie pojawi Ci się na nim pleśń czy coś innego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Sprawdź na worku, czy to czysty torf, a nie jakaś ziemia torfowa lub torf+nawozy. Jeśli będzie to sam torf, a pH będzie odpowiednie możesz sadzić rośliny. Warto było by dać wiatraczek(wentylacje) do terrarium, aby nie pleśniał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 18 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2012 Pisałem, że nawet nie mam terrarium. Po prostu mam taki zakup i tyle . Nie wiem po co miałby być nawożony, skoro z tyłu jest napisane, że jest dla żab. Cytuję: Torf Standard - (forma włóknista) wilgotny. Przeznaczony głównie dla tropikalnych żabi innych zwierząt wodno - lądowych. Polecany szczególnie dla zwierząt wymagających wysokiej wilgotności. Skoro tak, to pleśnieć raczej nie powinien, prawda? Sprawdzę pH i będę go używał, lub ewentualnie zmieszam z kwaśnym torfem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2012 Misja zakończona niepowodzeniem. Wie ktoś gdzie można kupić papierki lakmusowe? Z góry dziękuję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Allegro.pl ?! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2012 Chodzi mi o sklep. Nie mam po co wydawać dycghę razem z przesyłką, skoro mogę kupić za x<5zł. Poza tym na allegro znalazłem tylko jedną ofertę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi