Skocz do zawartości

Podłoże do terrarium

Artistide

Rekomendowane odpowiedzi

Mam torf kupiony w zoologicznym jako podłoże do terrarium. Terrarium nawet nie mam. Zamierzam jutro (albo a w najbliższym czasie) zmierzyć pH tego torfu. Czy jeśli będzie za niskie/za wysokie, będę mógł je zmieszać z torfem o odpowiednim pH i hodować w nim rośliny?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez Artistide
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zmieszasz ten torf w taki sposób aby miał ph w okolicach 3,5-4,5 to moim zdaniem nie powinno być problemów. Pytanie tylko, czy ten torf do terrarium jest dobrej jakość i czy nie pojawi Ci się na nim pleśń czy coś innego :(

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź na worku, czy to czysty torf, a nie jakaś ziemia torfowa lub torf+nawozy. Jeśli będzie to sam torf, a pH będzie odpowiednie możesz sadzić rośliny. Warto było by dać wiatraczek(wentylacje) do terrarium, aby nie pleśniał.

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem, że nawet nie mam terrarium. Po prostu mam taki zakup i tyle :).

Nie wiem po co miałby być nawożony, skoro z tyłu jest napisane, że jest dla żab.

Cytuję:

Torf Standard - (forma włóknista) wilgotny. Przeznaczony głównie dla tropikalnych żabi innych zwierząt wodno - lądowych. Polecany szczególnie dla zwierząt wymagających wysokiej wilgotności.

Skoro tak, to pleśnieć raczej nie powinien, prawda? Sprawdzę pH i będę go używał, lub ewentualnie zmieszam z kwaśnym torfem.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.