Skocz do zawartości

N. mirabilis var. echinostoma

adamek_17

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z moim dzbanecznikiem N. mirabilis var. echinostoma.

Ostatnio wszystkie jego stare listki zrobiły się suche.

Przedstawiam zdjęcie: http://img404.imageshack.us/img404/2240/zdjcie0193jc.jpg

Nie wiem co takiego spowodowało jego stan. Jeszcze nic mi nie rósł. Kupiłem go na jesień.

Jest w terrarium, wilgotność 70 (za dnia)- 80 (noc) %, oświetlenie 2 x 39 W, 1 x 30 W. Stoi w odległości 60 cm od świetlówek. Podłoże: mech, mokre podłoże

Myślę o dwóch przyczynach:

1.) Za niskiej wilgotności?

2.) Za blisko światła?

Czy może ulokować go w pojemniku, by miał cały czas wodę?

Proszę o porady. Mam nadzieję, że uda mi się go uratować...

post-5040-1326965041_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że to za niska wilgotność, a światła to może mieć tylko za mało... Jak często go podlewasz? Rozumiem, że może mieć bardzo wilgotne lub mokre podłoże, ale twoje wygląda, jak wyjęte prosto z wody. Dokładniej od kiedy go masz i to " Jeszcze nic mi nie rósł." oznacza, że żaden liść nie urósł? Jakie są temperatury?

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że to za niska wilgotność, a światła to może mieć tylko za mało... Jak często go podlewasz? Rozumiem, że może mieć bardzo wilgotne lub mokre podłoże, ale twoje wygląda, jak wyjęte prosto z wody. Dokładniej od kiedy go masz i to " Jeszcze nic mi nie rósł." oznacza, że żaden liść nie urósł? Jakie są temperatury?

Mam go od jesieni - wrzesien/październik.

Tak dokładnie - żaden liść odtąd nie urósł. Temperatura obecnie (z rana) wynosi 23 stopni. Z podlewaniem to jest bardzo różnie - raz na tydz. czy trochę rzadziej.

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to podłoże jest całkowicie zalane wodą, on po prostu gnije ! Przecież jego korzenie potrzebują powietrza a są całkowicie zalane wodą to jak on ma dobrze rosnąć ? Tak poza tym zauważyłem że nie lubi temp powyżej 27,28 w dzień ale za to lubi wysoką wilgotność 95%, u Ciebie jest za niska.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zauważyli inni, ta roślina w zasadzie to trup i to z powodu podlewania. On powinien mieć stale wilgotne, a nie mokre podłoże, tymczasem jak widzę, że ono się sączy od wody. Raczej nie widzę szans odratowania w tym stadium, ale próbować można. Musisz bezwzględnie zmienić doniczkę, podłoże i zmniejszyć wilgotność podłoża.

Odnośnik do odpowiedzi

Wilgotność jest dobra, nie ma co przesadzać, 70-80% w zupełności wystarczy dla prawidłowego wzrostu i wytwarzania dzbanków. Odległość od światła też nie za bliska, bo byłoby widać poparzenia (choć tutaj przydałoby się zdjęcie poglądowe).

Jak napisała większość - zdecydowanie przelanie. Nie widać tego ze zdjęcia, ale jeśli doniczka z rośliną stoi bezpośrednio na zalanym keramzycie i roślina oraz podłoże ciągnie wodę przez podsiąkanie, to znaleźliśmy przyczynę.

Dzbanki nizinne mogą stać w wodzie, ale tylko, jeśli trzymasz je warunkach wysokiej temperatury i niezbyt wysokiej wilgotności. W terrarium prawie zawsze będzie to oznaczało przelanie.

Roślina wygląda na możliwą do odratowania, jest jeszcze zielony stożek wzrostu. Przede wszystkim - wyjmij ją w tego przelanego podłoża, sprawdź czy ostały się jakieś niezgnite korzenie i posadź w nowym podłożu.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.