adamek_17 Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Mam problem z moim dzbanecznikiem N. mirabilis var. echinostoma. Ostatnio wszystkie jego stare listki zrobiły się suche. Przedstawiam zdjęcie: http://img404.imageshack.us/img404/2240/zdjcie0193jc.jpg Nie wiem co takiego spowodowało jego stan. Jeszcze nic mi nie rósł. Kupiłem go na jesień. Jest w terrarium, wilgotność 70 (za dnia)- 80 (noc) %, oświetlenie 2 x 39 W, 1 x 30 W. Stoi w odległości 60 cm od świetlówek. Podłoże: mech, mokre podłoże Myślę o dwóch przyczynach: 1.) Za niskiej wilgotności? 2.) Za blisko światła? Czy może ulokować go w pojemniku, by miał cały czas wodę? Proszę o porady. Mam nadzieję, że uda mi się go uratować... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Możliwe, że to za niska wilgotność, a światła to może mieć tylko za mało... Jak często go podlewasz? Rozumiem, że może mieć bardzo wilgotne lub mokre podłoże, ale twoje wygląda, jak wyjęte prosto z wody. Dokładniej od kiedy go masz i to " Jeszcze nic mi nie rósł." oznacza, że żaden liść nie urósł? Jakie są temperatury? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamek_17 Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2012 Możliwe, że to za niska wilgotność, a światła to może mieć tylko za mało... Jak często go podlewasz? Rozumiem, że może mieć bardzo wilgotne lub mokre podłoże, ale twoje wygląda, jak wyjęte prosto z wody. Dokładniej od kiedy go masz i to " Jeszcze nic mi nie rósł." oznacza, że żaden liść nie urósł? Jakie są temperatury? Mam go od jesieni - wrzesien/październik. Tak dokładnie - żaden liść odtąd nie urósł. Temperatura obecnie (z rana) wynosi 23 stopni. Z podlewaniem to jest bardzo różnie - raz na tydz. czy trochę rzadziej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Przecież to podłoże jest całkowicie zalane wodą, on po prostu gnije ! Przecież jego korzenie potrzebują powietrza a są całkowicie zalane wodą to jak on ma dobrze rosnąć ? Tak poza tym zauważyłem że nie lubi temp powyżej 27,28 w dzień ale za to lubi wysoką wilgotność 95%, u Ciebie jest za niska. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Mech zaczal gnic to jak dzbanek mial wytrzymac? Po co podlewac jak masz dosc znaczna wilgotnosc? Jak ma to przeschnac? Starczy ze spryskasz mech jak jest na prawde suchy a nie moczyc, to nie storczyk ale i one musza przeschnac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 U mnie tak wyglądają ampullarie, nie rosną, nie są doświetlane, stojący obok nich mirabilis var. echinostoma ma się dobrze, więc to chyba nie kwestia światła, tylko raczej właśnie przelania... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Jak zauważyli inni, ta roślina w zasadzie to trup i to z powodu podlewania. On powinien mieć stale wilgotne, a nie mokre podłoże, tymczasem jak widzę, że ono się sączy od wody. Raczej nie widzę szans odratowania w tym stadium, ale próbować można. Musisz bezwzględnie zmienić doniczkę, podłoże i zmniejszyć wilgotność podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Wilgotność jest dobra, nie ma co przesadzać, 70-80% w zupełności wystarczy dla prawidłowego wzrostu i wytwarzania dzbanków. Odległość od światła też nie za bliska, bo byłoby widać poparzenia (choć tutaj przydałoby się zdjęcie poglądowe). Jak napisała większość - zdecydowanie przelanie. Nie widać tego ze zdjęcia, ale jeśli doniczka z rośliną stoi bezpośrednio na zalanym keramzycie i roślina oraz podłoże ciągnie wodę przez podsiąkanie, to znaleźliśmy przyczynę. Dzbanki nizinne mogą stać w wodzie, ale tylko, jeśli trzymasz je warunkach wysokiej temperatury i niezbyt wysokiej wilgotności. W terrarium prawie zawsze będzie to oznaczało przelanie. Roślina wygląda na możliwą do odratowania, jest jeszcze zielony stożek wzrostu. Przede wszystkim - wyjmij ją w tego przelanego podłoża, sprawdź czy ostały się jakieś niezgnite korzenie i posadź w nowym podłożu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi