Skocz do zawartości

[CHOROBY - PLEŚŃ] Jak bezpiecznie rozcięczyć Topsin?

Pep3k

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...

Witam. Mama alicje którą zaatakowała pleśń.. zakupiłem 5ml TOPSIN'u 500 SC no i za bardzo nie wiem jak go rozcieńczyć... ani jak stosować...:/ na etykecie jest napisane że 5ml powinienem rozcieńczyć w 5l wody.. ale spyyskać czy wlewać do podstawki? i jak długo ? moge całe 5l zużyć na roślinki czy do momentu aż pleśń zniknie?

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o stosowanie Topsinu to z własnego doświadczenia wiem, że dobre rezultaty uzyskuje się przy stężeniu 0,10 %.

Ale należy pamiętać, że 2 dni przed opryskiem i 2 dni po nie należy podlewać roślinek.

Roślinkom to nie zaszkodzi (nawet małe sadzonki - wypróbowane).

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie należy podlewać i co, jeśli doniczki stoją w wodzie - pozbyć się wody? Mam roztwór Topsinu w domu, ale używałem tylko raz, rośliny stały w wodzie i nic im się nie stało, aczkolwiek ta kuracja to były 2 - 3 zabiegi, potem jak znalazłem czas, poprzesadzałem rośliny, wypłukałem terrarium a porośnięte pleśnią liście po prostu usunąłem.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w podstawku masz wodę to najpierw powinieneś ją odlać. Przez 2 dni nie podlewać i dopiero wtedy spryskać roztworem Topsinu. Podłoże musi troszeczkę przeschnąć.

Jeśli tak nie postąpisz to kuracja środkiem grzybobójczym raczej nie przyniesie efektów. Spowodowane jest to tym, że mocno wilgotne podłoże przy kontakcie z np 0,10% roztworem Topsinu jeszcze bardziej go rozcieńcza i w rzeczywistości uzyskujesz ok 0,005%. Taki roztwór raczej nie będzie zabójczy dla grzybów pleśniowych.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w podstawku masz wodę to najpierw powinieneś ją odlać. Przez 2 dni nie podlewać i dopiero wtedy spryskać roztworem Topsinu. Podłoże musi troszeczkę przeschnąć.

Jeśli tak nie postąpisz to kuracja środkiem grzybobójczym raczej nie przyniesie efektów. Spowodowane jest to tym, że mocno wilgotne podłoże przy kontakcie z np 0,10% roztworem Topsinu jeszcze bardziej go rozcieńcza i w rzeczywistości uzyskujesz ok 0,005%. Taki roztwór raczej nie będzie zabójczy dla grzybów pleśniowych.

Pozdrawiam

Rozumiem w pełni... Ale ja na przykład nie przesuszałem podłoża, ani nic z tych rzeczy, tylko spryskiwałem chyba z 2 razy torf z pigmejkami... Roztworem 0,05 %, no i po pleśni nie ma śladu :]

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Witam.. na nowo otwieram ten temat stosowania TOPSINU... jeżeli mam liście porośnięte pleśnią... to moge roślinke od góry polać? Czy nie bardzo?.... bo nie wiem...:/

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.. na nowo otwieram ten temat stosowania TOPSINU... jeżeli mam liście porośnięte pleśnią... to moge roślinke od góry polać? Czy nie bardzo?.... bo nie wiem...:/

Ja radziłbym jak najszybciej odciąć te liście ponieważ z nich pleśń błyskawicznie rozprzestrzeni się na dalsze części rośliny

Ja tak zrobiłem, potem wszystko zrosiłem topsinem (za pomocą takiego spryskiwacza jakie są za zawsze przy płynch do mycia szyb) w stężeniu 0.05% i pleśn ustąpiła i do teraz się nie pojawiła

Jedyny minusem było to, że rosiczki na 2 dni całkowicie straciły rosę ale po tych dwóch dniach wszystko wrociło do normy :mrgreen:

A tutaj masz jak łatwo uzyskać potrzebne stężenie topsinu Jak rozcieńczać topsin

Życze powodzenia w walce z pleśnia :grin:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.