Skocz do zawartości

Fatalny stan muchołówki

natalia36921

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, jestem początkującym hodowcą i ostatnio mam małe problemy. Moja roślinka aktualnie wygląda tak:

post-5860-1327603425_thumb.jpg

Miałam jeszcze dwie ale mi padły dlatego żeby następna mi nie padła chciałam się dowiedzieć ja teraz powinnam o nią dbać. Roślinka jest umieszczona na parapecie od zachodniej strony, uważam żeby nie miała za mokro tylko najwyżej lekko mokre podłoże (w momencie kiedy zaczełam mocniej podlawać to odrazu zmarniała i wtedy też te dwie padły). Do podlewania używam wody destylowanej. Temperatura otoczenia wynosi ok 20*C.

Odnośnik do odpowiedzi

Wysusz podłoże bo przelałaś roślinę.

Przy tej temperaturze muchołówka nie zimuje i potrzebuje światła do wegetacji.

Na zachodnim parapecie o tej porze roku jest za ciemno.

Zmień miejsce na jaśniejsze lub ją doświetlaj.

Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże mam już wysuszone. Jak teraz podlewać żeby jej nie zaszkodziło?? Niestety w mieszkaniu mam wszytkie okna skierowane na zachód. A mogłabym teraz zacząć zimowanie czy jest już za późno??

I dziekuje za odpowiedź.

Edytowane przez natalia36921
Odnośnik do odpowiedzi

Na zimowanie już jest za późno.

Powinno zaczynać się koniec października-grudzień i teoretycznie trwać do wiosny a temperatura optymalna 0-10.

W praktyce "parapetowce" zimuję w temp do +17(u mnie dają radę)z powodu bardzo ciepłej tej pory roku.

W powyższych miesiącach dzień robi się coraz krótszy co stymuluje muchołapy do zasypiania w temp 10-13(gdy wstrzymają wegetację ciut wyższa im nie przeszkadza) przy nieogrzewanym pokoju i nieszczelnych oknach.

Teraz przyszły mrozy ale jak za chwilę znowu odwilż i słońce będzie coraz dłużej świecić to koniec lutego -marzec obudzą się.

Podlewaj na podstawkę przez podsiąkanie ale z umiarem tak żeby ziemia była po dotknięciu palcem lekko wilgotna.

Powierzchnia może być delikatnie sucha , wystarczy jak pod spodem będzie trochę mokro.

Ile wody i jak często to musisz wyczuć sama bo zależy to od wielkości doniczki , podstawki i szybkości odparowywania z ziemi.

Osobiście doprowadzam do przesuszania torfu przez stosunkowo rzadkie podlewanie( tak w lecie jak i w zimie)bo przelać można bardzo szybko a żeby roślina całkiem uschła to trzeba się postarać.

Oczywiście wszystko w granicach rozsądku i przy odpowiednim doświadczeniu bo fakt że muchołówka potrafi rosnąć w dość wysuszonym podłożu nie znaczy że nie można jej wykończyć zbyt skąpym nawadnianiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Wysusz podłoże bo przelałaś roślinę.

Przy tej temperaturze muchołówka nie zimuje i potrzebuje światła do wegetacji.

Na zachodnim parapecie o tej porze roku jest za ciemno.

Zmień miejsce na jaśniejsze lub ją doświetlaj.

To nie pozostaje mi nic innego jak poszukać informacji o doświetlaniu ::)

nalej jej wody zeby podłoze było wylko wilgotne . co do zimowania teraz mozesz, ale roslina w tym stanie moze sobie nie dac rady daj ja na okno i duzo światła.

co to wogóle za ziemia jest?

To nie ziemia tylko kwaśny torf :)

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście muchołówek nie doświetlam bo zimują a na parapecie południowym jest wystarczająca ilość światła więc nie mam doświadczenia w tym temacie.

Przejrzyj temat o oświetleniu na forum ale z tego co wiem to ważna jest ilość lumenów oprócz temperatury barwowej przynajmniej jeśli chodzi o led(o ile ten typ nadaje się do roślin).

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zmontujesz panel z kilkudziesięciu tego typu żarówek może i da radę (o ile widmo byłoby odpowiednie). Przykłady dostaniesz wrzucając w google hasło np. "LED Grow Light".

W przypadku muchołówki najskuteczniejszym i najtańszym sposobem doświetlania jest światło słoneczne.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zmontujesz panel z kilkudziesięciu tego typu żarówek może i da radę (o ile widmo byłoby odpowiednie). Przykłady dostaniesz wrzucając w google hasło np. "LED Grow Light".

W przypadku muchołówki najskuteczniejszym i najtańszym sposobem doświetlania jest światło słoneczne.

Wiem że najskuteczniejszym sposobem doświetlania jest światło słoneczne ale jak już wcześniej wspominałam, mam możliwość umieszczenia muchołówka tylko na parapecie od zachodniej strony i jest tam za mało światła.

Dlaczego jedna żarówka nie wystarczy??Dla jednej roślinki nie opłaca mi sie montwać panel z kilkudziesięciu żarówek.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.