Skocz do zawartości

fioletowa pożywka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,tydzień temu umieściłem 2 nasiona muchołówki w pożywce ale po 2 dniach zauważyłem że wokół nasion pożywka ma fioletowy odcień. Czy to oznaka kontaminacji? Co to może być? Pożywka bez hormonów

Edytowane przez piotr1990
Odnośnik do odpowiedzi

Akurat na to PW odpisywałem ;)

bardzo możliwe że "przepaliłeś" nasiona- bądź wydzielają one otoczkę fenolową. Pasaż na świeżą pożywkę, jesli to kontaminacja- to juz nic poza resterylizacją nie pomoże;)
Odnośnik do odpowiedzi

-Czy ta otoczka fenolowa jest groźna?

-Po przesadzeniu na inną pożywkę muszę płukać w roztworze z PPM tylko czy ponownie wysterelizować?

-Jak rozróżnić otoczkę fenolową od kontaminacji? Jak na razie nie widzę pleśni tylko tą fioletową otoczkę wokół nasion na jednej jest bardzo mała a na drugiej jakieś 5 razy większa. Niestety nie mam na razie jak zrobić zdięcia

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jednakże bardzo rzadko pojawia się przy nasionach- częściej rośliny. Powoduje inhibicje wzrostu/śmierć.

W Twoim wypadku najprawdopodobniej została uszkodzona pokrywa nasienna.

jak rozróżnić? Hm. Patrzysz i widzisz od razu ;) Po przerobieniu 100 kontaminacji i 10x "phenolic bleeding". otoczka fenolowa to bardziej zabarwienie pożywki penetrujące ją równomiernie wokół obiektu, ja osobiście nazywam nie do końca poprawnie w ten sposób równiez metabolity wydzielane przez rośliny podczas wzrostu, które nie muszą mieć zbyt wiele wspólnego z fenolami. Kontaminacja zazwyczaj ukazuje jakies nowe struktury na/wewnątrz pożywce, o wyraźnej nierównomierności.

Metody zapobiegania i leczenia[mowa głównie o eksplantatach, otoczka w przypadku nasion tez pojawia się- ale raczej w przypadku większych nasiona jak drosophyllum/roridula, które moga mieć "przepaloną" pokrywe nasienną bez uszkadzania zarodka

1. pasaż na nową świeżą pożywkę [bez dodatkowych zabiegów], czasem konieczne co kilka dni

2. węgiel aktywny wyłapujący meabolity/wydzieliny

3. kilka dni inkubacji w ciemności, po sterylizacji znacznie zmniejsza ten efekt, najprawdopodobniej zmniejszając udział fotokatalizy procesów utleniania

4. obcięcie martwych części rośliny po sterylizacji

5. zmiana składu pożywki [metabolity]

6. zmiana intensywności oświetlenia [metabolity]

7. pożywka płynna/półpłynna [mud method]

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

sterylizacja 6 minut + 2 razy płukanie PPM. Mogę je posadzić w pożywce gdzie już są nasiona rosiczek? czy musi być całkiem nowa pożywka? I mam przeprowadzać drugi raz sterylizacje lub płukanie?

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą tam być inne nasiona, ale mieszanie nasion mija się z celem ;) Możesz przepłukać w 0,5% inhibitorze, ale zazwyczaj po prostu się je przekłada bez tego.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.