pollesek3 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Cześć. Moja capensis dziwnie wygląda. Traci nie rozwinięte liście. O co chodzi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Rozwaliła mnie nazwa tematu... Może podaj w jakich warunkach ją hodujesz? Temperatura? Wilgotność? Oświetlenie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Stoi w akwarium z torfem, nie wiem jaka jest dokładna wilgotność powietrza, temperatura 22*C, nie doświetlam. Poprawa. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez pollesek3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Hmm...według mnie to albo z torfem coś nie tak albo dlatego że nie doświetlasz (a teraz światła mało jest...) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Może podeślesz jeszcze jakieś zdjęcia, np. podłoża? Bo żeby uśmiercić D. capensis, to trzeba się wybitnie postarać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldo Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Jaką wodą podlewasz? ,mam nadzieje że destylowaną .Miałem podobny przypadek jak zacząłem podlewać wodą przegotowana odstana ,rosiczka gubiła liście itp ,zmieniłem podłoże ,wodę i rosiczka odżyła Edytowane 28 Stycznia 2012 przez waldo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Według mnie przyczyna to mało światła. A napewno nie przez wode nawet gdybyś podlewał ją wodą z kibla to by nie padła;) JA wszystko zwykłą kranówą podlewałem dzbanki, helki, cefale i tak dalej i nic się im nie działo:D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Kranówka kranówce nie równa, inna woda wyleci jak odkręcisz kurek w centrum Katowic, a inna w pipidówce dolnej . pollesek3 napisz na jaką stronę świata masz parapet (bo zakładam, że tam trzymasz roślinę) Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Doświetlanie capensis? Zapewne doświetlana rosłaby zimą ładniej, ale moje wyglądają bardzo dobrze bez doświetlania, rosnąc na południowym parapecie, który jednak jest zaciemniany przez balkonowy "daszek". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Rok temu też miałem taki problem, z tym, że u mnie dodatkowo końcówki liści robiły się czarne. Dwie doniczki z torfem kwaśnym, ale od innych producentów (to samo pH). W jednej zaczęło się dziać podobnie, w doniczce, która stała obok nic. Na wiosnę kupiłem torf athena i tej zimy nic się nie dzieje, rośliny wyglądają prawie jak latem, warunki i miejsce w jakim rosną dokładnie takie same. Wg mnie powinieneś je przesadzić do dobrego torfu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 "Dobry torf" to obecnie taki sam oksymoron jak "tania benzyna". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Kosa1984 napisał: "Dobry torf" to obecnie taki sam oksymoron jak "tania benzyna". weźcie się za tłustosze i problem złej jakości torfu was nie dotknie. na benzyne nie mam co wam zaradzić ;D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2012 Roślina stoi na południowym oknie , podlewam wodą przegotowaną. O, znowu straciła liść.xD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Radził bym przesadzić i podlewać destylką. Powinno być lepiej. Co do "dobrego torfu" to nie stenty wiem, że to niełatwa sprawa, najlepszy ze starych zapasów, a jak się skończy to będzie trzeba znaleźć coś nowego. Może hollas zacznie kopać gdzie indziej i będzie lepszy? Pożyjemy zobaczymy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Możliwe, że podłoże się odkwasiło. Według rad innych użytkowników przesadź do innego torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi