Chemiczek Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Witam. Dostałam parę dni temu dzbanecznika na urodziny. Niestety, nie ma dzbanków i nie mam zielonego pojęcia, co to za rodzaj. Poza tym powiedziano mi, że mam nic z nim nie robić tylko pilnować, żeby miał mokro, no i zaczyna mi więdnąć. Kilka liści już uschło, a inne zwiotczały, więc zaczęłam szperać w internecie. Kermazyt kupię jutro, ale nie wiem, jak go dokładnie użyć. Zraszam go teraz wodą, niestety destylowaną muszę dopiero kupić, ale mam filtr, który pozbawia wodę prawie wszystkich jonów. Jedyne, co mogę powiedzieć, to że dzbanki podobno miał zwykłe, zielone. Będę wdzięczna za jakieś nakierowanie lub odwołanie do najodpowiedniejszego tematu. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 W takich przypadkach zawsze zaczyna sie od zdjecia. Nie potrafimy zidentyfikowac czegos czego nie widzimy.. Dzbanecznik powinien miec wilgotno nie mokro. Utrata lisci moze byc spowodowana aklimatyzacja. Nie 'kermazyt' a keramzyt. Mozna go uzyc na kilka sposobow: 1. Wsypac do podstawki zalac do polowy lub 3/4 woda moze byc krnowa i postawic na tym doniczke z dzbanecznikiem (oczywiscie tak zeby nie podsiakal woda z podstawki) W ten sposob zwiekszysz wilgotnosc w okolicy dzbanecznika dzieki czemu latwiej powinien sie zaakliamtyzowac do parapetu. 2. Keramzyt mozna dodac do podloza tworzac mieszanke z innymi skladnikami np. perlit wermikulit czy suszony mech torfowiec. Dzieki temu podloze bedzie bardziej przepuszczalne i lepiej napowietrzone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chemiczek Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2012 Dziękuję za odpowiedź. Możliwość przesłania zdjęcia będę miała dopiero wieczorem, więc uzupełnię temat. Przepraszam za literówki:) Na razie zraszam go i postawiłam doniczkę na wazoniku, który stoi w wodzi, więc wilgotność większą już mam. Kupię keramzyt, prześlę zdjęcia i zobaczę, może uda się go uratować Z tego, co wiem dzbanki zgubił, bo był trzymany w kącie czy coś takiego. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 dzbaneczniki lubia swiatlo takze sie nie dziw ze zima wyglada jakby mial skonac Jak wytrzyma do wiosny to dostanie takiego slonecznego kopa ze sie zdziwisz Sama woda malo daje. Keramzyt jest po to zeby zwiekszyc powierzchnie parowania wody i jest to o wiele bardziej efektowna metoda. Zraszanie nie jest konieczne bo dziala tylko chwilowo a po pewnym czasie dzbanecznik (obstawiam ze jest to najpopularniejsza kwiaciarniana ventrata) doskonale zaaklimatyzuje sie do parapetu o ile bedzie mial duzo swiatla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chemiczek Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2012 Właśnie. Okna mam od strony, od której teraz w zimę nie świeci bezpośrednio słońce, ale i tak jest dużo światła. Czy mam przenieść dzbanecznik tam, gdzie bezpośrednio praży słońce? Keramzyt już jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Mozesz przeniesc go na parapet z bezposrednim dostepem do slonca. O tej porze roku slonce nie jest tak silne jak wiosna czy latem wiec spokojnie bedzie mogl sie przyzwyczaic do coraz silniejszego slonca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chemiczek Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2012 A jeszcze tak tylko spytam... Jak często mam podlewać mojego chorowitka? Słyszałam, że po prostu musi mieć wilgotno, ale i tak nie wiem zbytnio il go podlać i jak często. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 http://kwejk.pl/obrazek/889854/trudne,pytanie?.html Wystarczy pilnowac Palec w ziemie i voila. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi