piotr1990 Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 Witam! Chciałbym się zapytać czy woda z kranu nadaje się do podlewania roślin owadożernych? Wiem że przerabiany temat a pytanie wręcz debilne ale kranówy nie lejemy do owadożerów z powodu jego zbyt wysokiego PH i pływających w niej mikroorganizmów i minerałów. Mieszkam w Anglii i woda tutaj z kranu ma 5-6 PH czyli odpowiednie. Mimo że lekko zalatuje chlorem a zatem się zastanawiam czy użycie jej do owadożerów było by dla nich po prostu karą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 Przegotuj ją i niech odstoi choć 12 h Zawsze trochę pozbędziesz się chloru... i nieco "odwapnisz" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 1 Lutego 2012 Autor Share Napisano 1 Lutego 2012 aha ale taka zwykła z kranu im zaszkodzi niezważanie na PH? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 Wodą z karu nie podlewamy roślin owadożernych z powodu minerałów, a nie wysokiego pH czy też drobnoustrojów (tych nie powinno być w wodzie z kranu). Woda w naszych kranach ma takie samo pH (około 6 ). Sprawdź twardość wody testem akwarystycznym. Nadająca się do podlewania woda będzie miała wartość 0-1 stopnia twardości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 1 Lutego 2012 Autor Share Napisano 1 Lutego 2012 dzięki za rade PS. u mnie w domu w Polsce woda z kranu ma ponad 7 PH XD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 Moim zdaniem możesz sobie odpuścić. Stracisz tylko kasę na test akwarystyczny. W żadnym kraju chyba nie płynie z kranu woda demineralizowana bo taka nie nadaje się do picia. Kup filtr RO i po problemie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 U siebie nigdy nie sprawdzałem ile ma PH woda z kranu, a podlewam wszystkie owadożery tym i nic się im nie dzieje i rosną tak jak były podlewane przegotowaną i odstaną więc nie wiem od czego to zależy, że akurat u mnie nic się im nie dzieje..;d Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi