Skocz do zawartości

czysta woda z kranu?

piotr1990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chciałbym się zapytać czy woda z kranu nadaje się do podlewania roślin owadożernych? Wiem że przerabiany temat a pytanie wręcz debilne ale kranówy nie lejemy do owadożerów z powodu jego zbyt wysokiego PH i pływających w niej mikroorganizmów i minerałów.

Mieszkam w Anglii i woda tutaj z kranu ma 5-6 PH czyli odpowiednie. Mimo że lekko zalatuje chlorem a zatem się zastanawiam czy użycie jej do owadożerów było by dla nich po prostu karą.

Odnośnik do odpowiedzi

Wodą z karu nie podlewamy roślin owadożernych z powodu minerałów, a nie wysokiego pH czy też drobnoustrojów (tych nie powinno być w wodzie z kranu). Woda w naszych kranach ma takie samo pH (około 6 ). Sprawdź twardość wody testem akwarystycznym. Nadająca się do podlewania woda będzie miała wartość 0-1 stopnia twardości.

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie nigdy nie sprawdzałem ile ma PH woda z kranu, a podlewam wszystkie owadożery tym i nic się im nie dzieje i rosną tak jak były podlewane przegotowaną i odstaną więc nie wiem od czego to zależy, że akurat u mnie nic się im nie dzieje..;d

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.