LalaAla Napisano 8 Lutego 2012 Share Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) Witam, około dwa tygodnie temu zakupiłam dwa okazy roślinek. Jedną z nich jest Muchołówka Amerykańska czyli Dioanea Muscipula. Druga natomiast to Big Mouth (Dioanea Big Mouth ). Codziennie uzupełniam podstawkę wodą destylowaną i zapewniam im tyle światła ile mogę- niestety wynajmuję zaanektowaną na mieszkanie piwnicę w domu jednorodzinnym a w piwnicy jak to w piwnicy- słońca brak nawet na parapecie przy oknie. Poza tym okna są nieszczelne i jest tam za zimno, żeby trzymać tam roślinki Zauważyłam, że kilka dni temu jedna z pułapek uschła. Mimo to roślinka wypuszcza zielone pędy, które mają się całkiem dobrze. Czytałam już, że muchołówki na zimę czasami "usychają" pułapki i nie należy się tym przejmować. Chce zapytać jednak Was o zdanie bo martwię sie o moje roślinki. Zdjęcia znajdują się w mojej galerii bo nie ogarnęłam jak na razie linkowania zdjęć Czy ten biały nalot u Amerykanki to pleśń? Rozumiem, że powinnam zastosować wtedy Topsin o najniższym stężeniu? Spryskać po prostu torf? Wybaczcie moje pewnie podstawowe pytania ale jestem początkująca P.S. Bardzo proszę Moderatora o przesunięcie tego tematu do działu Muchołówek.. Przez moje roztrzepanie źle zamieściłam temat, serdecznie przepraszam. Edytowane 8 Lutego 2012 przez LalaAla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 8 Lutego 2012 Share Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) Najpierw napisz jakie tam dokładnie warunki panują ( głównie temperatura ). Jak jedna pułapka uschła to nie ma co panikować - jest to normalne, stare liście usychają. Mogłabyś uciąć ten pęd. Też mi się wydaje, że to pleśń, więc możesz dać topsinem. Jeśli zimujesz muchołówki to powinnaś ograniczyć podlewanie - podłoże ma być lekko wilgotne. Poczekaj oczywiście na innych forumowiczów Jeszcze jedno. Czemu w tytule napisałaś rosiczka?? Edytowane 8 Lutego 2012 przez VanDreyer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LalaAla Napisano 8 Lutego 2012 Autor Share Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) Już poprawione. W tytule miała być i muchołówka i rosiczka a jak pisałam to w domu panował harmider i zjadłam muchołówkę w temacie W kuchni gdzie trzymam roślinki panuje temperatura 17 stopni a jeżeli gotujemy obiad to wiadomo, że okresowo wzrasta nawet do 23- 25 stopni. Słońce nawet na parapecie nie dochodzi do nas W żadnym pokoju nie ma słońca na parapecie.. Czy w takiej sytuacji mam doświetlać roślinki lampką? Czy ma to być zwykła lampka biurkowa czy jakaś specjalna żarówka? I ile godzin dziennie, jeśli w ogóle, doświetlać maluchy? Uspokoiłeś mnie, że usychająca pułapka nie oznacza śmierci całej roślinki Roślinek nie zimuję. Codziennie dolewam wody. Czyli powinnam robić to rzadziej? Już szukam tematu o zimowaniu. Edytowane 8 Lutego 2012 przez LalaAla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 8 Lutego 2012 Share Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) Eh myślałem, że jest trochę nizsza temperatura, a tak to teraz będzie trudniej. W takiej temperaturze to jednak podlewaj tak jak teraz. Tu masz cos o zimowaniu http://www.owadozery.pl/mucholowka-o-zimow...eszcze-ar9.html Teraz chyba za późno na zimowanie ( bedziesz miała na przyszły rok wiedzę )Jeśli chodzi o doświetlanie.... muchołapy najlepiej rosną w świetle słonecznym,a jakbyś chciała doświetlać to specjalnymi ( najlepiej) żarówkami np Megaman plant. Powinno starczyć na dwie rosliny, ale jakiegoś szału z wybarwieniem raczej nie będzie. Ponieważ nie jestem znawcą od oświetlenia( o megaman napisałem ze względu na to że wielu sobie je zachwala) poczekaj jeszcze na innych np hddk. To teraz takie pytanie. Gdzie masz napisane coś o rosiczce?? Coraz bardziej się boje, że jednak okulary muszę nowe kupić http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=3877 masz najwyżej jeszcze to Z resztą można jedno zimowanie ominąć ( zakładając, że wcześniej były zimowane) jednak potem będą trochę gorzej rosły. Sorry, że piszę tak chaotycznie, ale cały czas mi się coś przypomina. Edytowane 8 Lutego 2012 przez VanDreyer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LalaAla Napisano 8 Lutego 2012 Autor Share Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) To teraz takie pytanie. Gdzie masz napisane coś o rosiczce?? Coraz bardziej się boje, że jednak okulary trzeba nowe kupić Boże... Moje roztrzepania dziś sięgnęło zenitu.. Temat zły, dział zły a wszystko przez to, że rano wysiałam 10 nasionek rosiczki.. Sama napisałam, że w temacie chodzi o Amerykankę i Big Mouth a piszę o rosiczce.. Faktycznie okulary leżą w sypialni a ja piszę bez nich, dobrowolnie poddaję się chłoście za mój błąd. Teraz Mod będzie musiał jeszcze przesuwać temat.. Wielkie dzięki za Twoje rady i jeżeli jeszcze ktoś się wypowie to z chęcią poczytam P.S. Doniczki, w których je sfotografowałam mają średnicę 6 cm Edytowane 8 Lutego 2012 przez LalaAla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 8 Lutego 2012 Share Napisano 8 Lutego 2012 Cześć! Jeżeli mamy teraz zimę to pozwól muchołówce ją przezimować Przytrzymaj ją jak najdłużej Jeśli chodzi o doświetlanie po wybudzeniu to tak: (Musisz pobawić się w majsterkowicza! ) 1. Musisz mieć: a. Żarówkę (musi być świetlówka!) 20w. Jeżeli będzie 18 czy 16 to nic się nie stanie . b. Oprawa na gruby gwint. (Chyba, że żarówka będzie na chudy ) LINK c. Kawałek kabla z wtyczką (Np. od zepsutej suszarki) 2. Do oprawy śrubkami przykręca się kabel, a dokładnie przygniata (Dziwne, ale tak jest) 3. Wkręcasz z drugiej strony żarówkę 4. I możesz podłączyć do gniazdka Myślę, że pomogłem. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi