Skocz do zawartości

Usychająca muchołówka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

około dwa tygodnie temu zakupiłam dwa okazy roślinek. Jedną z nich jest Muchołówka Amerykańska czyli Dioanea Muscipula. Druga natomiast to Big Mouth (Dioanea Big Mouth ). Codziennie uzupełniam podstawkę wodą destylowaną i zapewniam im tyle światła ile mogę- niestety wynajmuję zaanektowaną na mieszkanie piwnicę w domu jednorodzinnym a w piwnicy jak to w piwnicy- słońca brak nawet na parapecie przy oknie. Poza tym okna są nieszczelne i jest tam za zimno, żeby trzymać tam roślinki :dno: Zauważyłam, że kilka dni temu jedna z pułapek uschła. Mimo to roślinka wypuszcza zielone pędy, które mają się całkiem dobrze. Czytałam już, że muchołówki na zimę czasami "usychają" pułapki i nie należy się tym przejmować. Chce zapytać jednak Was o zdanie bo martwię sie o moje roślinki. Zdjęcia znajdują się w mojej galerii bo nie ogarnęłam jak na razie linkowania zdjęć :(

Czy ten biały nalot u Amerykanki to pleśń? Rozumiem, że powinnam zastosować wtedy Topsin o najniższym stężeniu? Spryskać po prostu torf? Wybaczcie moje pewnie podstawowe pytania ale jestem początkująca blush

P.S. Bardzo proszę Moderatora o przesunięcie tego tematu do działu Muchołówek.. Przez moje roztrzepanie źle zamieściłam temat, serdecznie przepraszam.

Edytowane przez LalaAla
Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw napisz jakie tam dokładnie warunki panują ( głównie temperatura ). Jak jedna pułapka uschła to nie ma co panikować - jest to normalne, stare liście usychają. Mogłabyś uciąć ten pęd. Też mi się wydaje, że to pleśń, więc możesz dać topsinem. Jeśli zimujesz muchołówki to powinnaś ograniczyć podlewanie - podłoże ma być lekko wilgotne. Poczekaj oczywiście na innych forumowiczów :D

Jeszcze jedno. Czemu w tytule napisałaś rosiczka??

Edytowane przez VanDreyer
Odnośnik do odpowiedzi

Już poprawione. W tytule miała być i muchołówka i rosiczka a jak pisałam to w domu panował harmider i zjadłam muchołówkę w temacie ;)

W kuchni gdzie trzymam roślinki panuje temperatura 17 stopni a jeżeli gotujemy obiad to wiadomo, że okresowo wzrasta nawet do 23- 25 stopni. Słońce nawet na parapecie nie dochodzi do nas :( W żadnym pokoju nie ma słońca na parapecie.. Czy w takiej sytuacji mam doświetlać roślinki lampką? Czy ma to być zwykła lampka biurkowa czy jakaś specjalna żarówka? I ile godzin dziennie, jeśli w ogóle, doświetlać maluchy?

Uspokoiłeś mnie, że usychająca pułapka nie oznacza śmierci całej roślinki :)

Roślinek nie zimuję. Codziennie dolewam wody. Czyli powinnam robić to rzadziej? :) Już szukam tematu o zimowaniu.

Edytowane przez LalaAla
Odnośnik do odpowiedzi

Eh myślałem, że jest trochę nizsza temperatura, a tak to teraz będzie trudniej. W takiej temperaturze to jednak podlewaj tak jak teraz. Tu masz cos o zimowaniu http://www.owadozery.pl/mucholowka-o-zimow...eszcze-ar9.html Teraz chyba za późno na zimowanie ( bedziesz miała na przyszły rok wiedzę :D )Jeśli chodzi o doświetlanie.... muchołapy najlepiej rosną w świetle słonecznym,a jakbyś chciała doświetlać to specjalnymi ( najlepiej) żarówkami np Megaman plant. Powinno starczyć na dwie rosliny, ale jakiegoś szału z wybarwieniem raczej nie będzie. Ponieważ nie jestem znawcą od oświetlenia( o megaman napisałem ze względu na to że wielu sobie je zachwala) poczekaj jeszcze na innych np hddk. To teraz takie pytanie. Gdzie masz napisane coś o rosiczce?? Coraz bardziej się boje, że jednak okulary muszę nowe kupić :P

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=3877 masz najwyżej jeszcze to :)

Z resztą można jedno zimowanie ominąć ( zakładając, że wcześniej były zimowane) jednak potem będą trochę gorzej rosły.

Sorry, że piszę tak chaotycznie, ale cały czas mi się coś przypomina.

Edytowane przez VanDreyer
Odnośnik do odpowiedzi

To teraz takie pytanie. Gdzie masz napisane coś o rosiczce?? Coraz bardziej się boje, że jednak okulary trzeba nowe kupić :P

Boże... Moje roztrzepania dziś sięgnęło zenitu.. Temat zły, dział zły a wszystko przez to, że rano wysiałam 10 nasionek rosiczki.. wacko Sama napisałam, że w temacie chodzi o Amerykankę i Big Mouth a piszę o rosiczce.. Faktycznie okulary leżą w sypialni a ja piszę bez nich, dobrowolnie poddaję się chłoście za mój błąd. Teraz Mod będzie musiał jeszcze przesuwać temat.. Wielkie dzięki za Twoje rady i jeżeli jeszcze ktoś się wypowie to z chęcią poczytam :)

P.S. Doniczki, w których je sfotografowałam mają średnicę 6 cm :)

Edytowane przez LalaAla
Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! :)

Jeżeli mamy teraz zimę to pozwól muchołówce ją przezimować :D

Przytrzymaj ją jak najdłużej :)

Jeśli chodzi o doświetlanie po wybudzeniu to tak: (Musisz pobawić się w majsterkowicza! :D)

1. Musisz mieć:

a. Żarówkę (musi być świetlówka!) 20w. Jeżeli będzie 18 czy 16 to nic się nie stanie :) .

b. Oprawa na gruby gwint. (Chyba, że żarówka będzie na chudy :)) LINK

c. Kawałek kabla z wtyczką (Np. od zepsutej suszarki)

2. Do oprawy śrubkami przykręca się kabel, a dokładnie przygniata (Dziwne, ale tak jest)

3. Wkręcasz z drugiej strony żarówkę

4. I możesz podłączyć do gniazdka :)

Myślę, że pomogłem. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.