Skocz do zawartości

Zimowanie - wygląd rośliny

Farmer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od około stycznia wyniosłem moją kapturnice do pomieszczenia gdzie temperatura sięga gdzieś około +- -5. Liście kapturnicy od pewnego czasu zimowania zrobiły się brązowe, blade i nie są sztywne, zwisają po bokach. Chcę się zapytać czy to normalne u tej rośliny podczas zimowania ? Rok temu zimowałem ją w tym samym pomieszczeniu i po zimowaniu z rośliną było ok. Pozdrawiam.

Edytowane przez mikolaj90
Odnośnik do odpowiedzi

beba0563070b43b0med.jpg - tutaj jedna

b8c077a7b8cfdfabmed.jpg - i druga

Przyznam, że przez ostatni czas podłoże przeschło trochę gdyż zapomniałem podlać jednak już podlałem lekko. Zauważyłem też takie "kulki" pleśni, biały nalot (na torfie, stożku wzrostu obydwu roślin) lecz jak pamiętam w tamtym roku podczas zimowania taki nalot też wystąpił a roślina potem pięknie rosła.

Edytowane przez mikolaj90
Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie wyglądają na wysuszone, bo akurat S. purpurea trudno jest zabić temperaturą -5*C. Trudno powiedzieć na ile obumrą, bo na pewno odbije się to na ich stanie. W okresie spoczynku nie powinny mieć mokro, ale no ususzać ich też nie należy. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Bankowo przesuszone.

Nie wydaje mi się, żebyś miał je stracić.

Miałem podobnie z leuco x mitcheliana, wszystkie liście poschły, a ze stożków normalnie na wiosnę poodbijały zdrowe liście.

Wrzuć za jakiś czas fotki. I pamiętaj, żeby ich teraz w drugą stronę nie przelać :)

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem idealne miejsce do zimowania (piwnica) gdzie temperatura wynosi około 10*C jednak rośliny nie miałyby dostępu do światła. Zamontowane mam jedynie światło sztuczne. Bez światła dadzą radę ?

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.