Farmer Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) Witam. Od około stycznia wyniosłem moją kapturnice do pomieszczenia gdzie temperatura sięga gdzieś około +- -5. Liście kapturnicy od pewnego czasu zimowania zrobiły się brązowe, blade i nie są sztywne, zwisają po bokach. Chcę się zapytać czy to normalne u tej rośliny podczas zimowania ? Rok temu zimowałem ją w tym samym pomieszczeniu i po zimowaniu z rośliną było ok. Pozdrawiam. Edytowane 11 Lutego 2012 przez mikolaj90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Potrzebne jest zdjęcie rośliny. Możliwości są dwie - przesuszenie lub infekcja grzybem. Zobacz na stożek wzrostu i dolne części liści czy nie ma znaków pleśni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 11 Lutego 2012 Autor Share Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) - tutaj jedna - i druga Przyznam, że przez ostatni czas podłoże przeschło trochę gdyż zapomniałem podlać jednak już podlałem lekko. Zauważyłem też takie "kulki" pleśni, biały nalot (na torfie, stożku wzrostu obydwu roślin) lecz jak pamiętam w tamtym roku podczas zimowania taki nalot też wystąpił a roślina potem pięknie rosła. Edytowane 11 Lutego 2012 przez mikolaj90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Jak dla mnie wyglądają na wysuszone, bo akurat S. purpurea trudno jest zabić temperaturą -5*C. Trudno powiedzieć na ile obumrą, bo na pewno odbije się to na ich stanie. W okresie spoczynku nie powinny mieć mokro, ale no ususzać ich też nie należy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 11 Lutego 2012 Autor Share Napisano 11 Lutego 2012 Muszę przyznać, że to głównie przez moją winę ale co zrobić. Mam nadzieje, że nie stracę obydwu roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Bankowo przesuszone. Nie wydaje mi się, żebyś miał je stracić. Miałem podobnie z leuco x mitcheliana, wszystkie liście poschły, a ze stożków normalnie na wiosnę poodbijały zdrowe liście. Wrzuć za jakiś czas fotki. I pamiętaj, żeby ich teraz w drugą stronę nie przelać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 11 Lutego 2012 Autor Share Napisano 11 Lutego 2012 Znalazłem idealne miejsce do zimowania (piwnica) gdzie temperatura wynosi około 10*C jednak rośliny nie miałyby dostępu do światła. Zamontowane mam jedynie światło sztuczne. Bez światła dadzą radę ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Powinna mieć dostęp do światła, wg mnie zawsze, przy każdym zimowaniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Powinny, lecz bez światła też się obejdą. Ważniejszym czynnikiem jest temp. i wilgotność podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 W zasadzie Sarraceniom -5*C nie powinno zrobić żadnej krzywdy. Więc możesz je tam trzymać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 W/g mnie za bardzo przesuszyłeś kapturnicę, jeśli korzenie nie uschły to na wiosnę powinna odbić (dużo światła i odpowiednia woda) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi