Farmer Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Witam. Mojego tłustosza zimuję też gdzieś od około stycznia w pomieszczeniu gdzie temperatura wynosi mniej więcej -5 stopni. Od tego czasu roślina nabrała ciemnego zielonego koloru, lekko brązowego, zrobiła się mała. Czy to normalne podczas zimowania ? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Podaj nazwę gatunkową tłustosza. Tam jest - 5 stopnia czy +5 stopnia C ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Jeżeli nie jest to gatunek tworzący spoczynkowe turiony, to możliwe, że go zabiłeś, albo równo skosiłeś tymi -5*C. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 11 Lutego 2012 Autor Share Napisano 11 Lutego 2012 3 zdjęcia przedstawiają jeden gatunek tłustosza. Mam nadzieje, iż po zdjęciach rozpoznacie gatunek gdyż nie wiem jaki to. Jest tam temperatura około -5 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldo Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 witaj. Temperatura zimowania powinna mieścić się w zakresie 0-15 stopni Celsjusza. Stawiając roślinę w temperaturze -5 stopni , doprowadziłeś ja do takiego złego stanu jaki widać na zdjęciach .Nie mam pojęcia czy roślinę da się jeszcze odratować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Przeniosłem go do pomieszczenie gdzie temperatura wynosi około 5*C. Stracę go czy jednak da radę przetrwać ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Trudno przepowiadać przyszłość. Poczekaj, sam się przekonasz. Szanse raczej mniejsze, niż większe, ale może odżyje... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Liście wyglądają na całkowicie przemrożone. Niestety jeżeli przeżyją, to tylko cudem, bo dla mnie wyglądają na martwe. To była albo Tina albo Weser, a ich nie należy zimować. Masz nauczkę na przyszłość, żeby się trochę o roślinach dowiadywać. Szkoda, że taką przykrą dla samych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Wg mnie to nie ma szansy na przetrwanie. przemarzła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi